«Η καλύτερη χειρότερη ημέρα της ζωής σου»: Ένα παράθυρο στην ψυχική υγεία

Για το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Από την Κατερίνα Τσιόλα, Ψυχολόγο MSc
Δημιουργό του Heal in Books

«Καθώς τον παρατηρείς , αν δε γνωρίζεις τι εστί κατάθλιψη, ο άρρωστος σου φαίνεται σαν κουβάρι λύπης, ή σαν πέτρα – κάτι ακίνητο, ενίοτε απαθές.
Όμως την πέτρα που βλέπεις την δέρνουν βροχή και κύματα.
Απλώς το νερό χύνεται μέσα.»

Ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για τις μάχες που ο ίδιος – αλλά και η οικογένεια του- έχει δώσει εν σχέσει με τη ψυχική ασθένεια. Και το βιβλίο του «Η καλύτερη χειρότερη ημέρα της ζωής σου» είναι ένα βιβλίο που μιλά για τα σκοτάδια της κατάθλιψης και του ψυχικού άχθους που τη συνοδεύει. Και όμως, είναι ένα βιβλίο ελπιδοφόρο, ένα βιβλίο που τείνει το χέρι στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, ένας μικρός οδηγός επιβίωσης, που έχει προκύψει ως απόσταγμα των δυσκολιών που ο ίδιος ο Κορτώ βίωσε στις περιόδους που και εκείνος πάλεψε μαζί της.

Ξεκινώντας από την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε, και την προσπάθεια να σωθεί από αυτή, ο συγγραφέας αναθυμάται και εξηγεί τι είναι αυτό που λειτουργεί τόσο καθηλωτικά στην κατάθλιψη και πώς αυτό μπορεί μέρα με τη μέρα να μετακινηθεί. Η προσπάθεια του επεκτείνεται σε διάφορα μήκη και πλάτη: βιολογία, ψυχολογία, τέχνη, θρησκεία, όλα όσα μπορούν να λειτουργήσουν ως επεξηγηματικό ή υποστηρικτικό της κατάθλιψης πλαίσιο.

Ακόμη, μιλά και για το ξεχωριστό αποτυπωμα της ασθένειας σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Προσπαθώντας να αποσύρει το στίγμα, αναφέρεται στην κατάθλιψη ως μια καθ’όλα σωματική ασθένεια, μιας και ο εγκέφαλος και η βιοχημεία του παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, έκφραση και βίωση της. Μιλά όμως και για τον ψυχισμό, και τον διαφορετικό τρόπο που κάθε πάσχων/ουσα νιώθει μέσα σε αυτή, και τους διαφορετικούς τρόπους που μετέρχεται για να βγει.

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε έναν κόσμο που κανείς δε θα ήθελε να μπει, και όμως 970 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο (ήτοι το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν με κάποιο είδος ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την ψυχική υγεία (2022). Μάλιστα, οι καταθλιπτικές διαταραχές καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 αυτής της θλιβερής πίτας.

Αυτό λοιπόν το βιβλίο μας χρειάζεται, είτε πάσχουμε, είτε έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που πάσχουν, είτε απλώς για να καλλιεργήσουμε τη γνώση και την ενσυναίσθηση σε σχέση με την ψυχική υγεία. Και είναι μεγάλη τύχη που το έχουμε γραμμένο από έναν άνθρωπο που ξέρει το ζήτημα της ψυχικής ασθένειας, θεωρητικά και βιωματικά.

*Το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ «Η καλύτερη χειρότερη ημέρα της ζωής σου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη».

 

Τα Ψυχο-γραφήματα εγκαινιάζουν νέα στήλη σε συνεργασία με το Heal in Books!