Από την Ειρήνη Παπαγιάννη, Ψυχολόγο Μsc – Παιδαγωγό Μed,  Ειδικευμένη στην Παιδοψυχολογία, Πιστοποιημένο Στέλεχος Επαγγελματικής Συμβουλευτικής

Εισαγωγή

O Ludwig Wittgenstein, ένας φιλόσοφος του 20ου αιώνα, ισχυρίστηκε ότι οι πιο σημαντικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου αποκρύπτονται συνεχώς από αυτές. Τα άτομα δεν σκέφτονται πολύ τις πιο θεμελιώδεις αντιλήψεις και σκέψεις τους. Οι νευρολόγοι ανακάλυψαν ότι εκτός από τις πέντε παραδοσιακές αισθήσεις, οι άνθρωποι διαθέτουν και μια έκτη αίσθηση. Αυτή η «έκτη αίσθηση», την οποία οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «ιδιοδεκτικότητα», είναι η ικανότητα να αισθάνεται κανείς το σώμα του ως δικό του και να αντιλαμβάνεται μια συνεχή ροή μεταξύ του σώματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό το συναίσθημα είναι τόσο θεμελιώδες που το θεωρούμε δεδομένο. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η μεταγενέστερη φιλοσοφία του Wittgenstein ασχολείται με το τι θα συνέβαινε εάν οι άνθρωποι έχαναν την ιδιοδεκτικότητα και αναγκάζονταν να εξετάσουν τις πιο θεμελιώδεις συνήθειές τους.

Αναφερόμενη στο βιβλίο του Oliver Sacks «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» αναλύεται η μελέτη περίπτωσης «Η ασώματη γυναίκα», στην οποία θα αναφερθώ προκειμένου να γίνει αντιληπτή η αίσθηση της Ιδιοδεκτικότητας.

Ο Σακς συζητά με τη Χριστίνα, ένα άτομο που εργαζόταν ως προγραμματίστρια υπολογιστών. Νοσηλεύτηκε σε ηλικία είκοσι επτά ετών για να της αφαιρέσουν τη χοληδόχο κύστη. Η Χριστίνα βίωσε έναν εφιάλτη το βράδυ πριν από την εγχείρησή της (ενώ κοιμόταν στο νοσοκομείο) στον οποίο δεν μπόρεσε να ελέγξει το σώμα της που πέφτει. Οι γιατροί ένιωσαν ότι η Χριστίνα ήταν ανήσυχη για την επερχόμενη εγχείρησή της. Ωστόσο, την ημέρα του χειρουργείου, ισχυρίστηκε ότι ένιωσε άγχος και ενημέρωσε τους γιατρούς της ότι δεν αισθανόταν το σώμα της.

Ο Όλιβερ Σακς κλήθηκε από γιατρούς να εξετάσει την Χριστίνα. Η Χριστίνα είχε χάσει κάθε ιδιοδεκτικότητα. Μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιήσει τις πέντε αισθήσεις της, αλλά δεν μπορούσε να νιώσει τίποτα στους μύες ή τις αρθρώσεις της, που σημαίνει ότι δεν είχε σωματική επίγνωση. Η Χριστίνα ήξερε ότι για να προσαρμοστεί, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις άλλες αισθήσεις της για να αποκαταστήσει την «αίσθηση» του σώματός της όταν ο Σακς της είπε ότι είχε χάσει την ιδιοδεκτικότητα. Αντί να ξέρει αμέσως πού ήταν το χέρι της, για παράδειγμα, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα μάτια της για να το βρει.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Σακς και οι συνάδελφοί του βοήθησαν την Χριστίνα να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της στο περπάτημα. Η πλειονότητα των ατόμων είναι σε θέση να ρυθμίσει τον τόνο και την ένταση με βάση μια διαισθητική επίγνωση των φωνητικών οργάνων τους, η οποία τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τις φωνές τους ιδιοδεκτικά. Ωστόσο, ο Σακς παρατήρησε ότι η Χριστίνα βασιζόταν τώρα στην ακοή της για να ρυθμίσει την ένταση και τον τόνο της ομιλίας της. Έπρεπε επίσης να ξαναμάθει θεμελιώδεις συνήθειες όπως η ομιλία, το περπάτημα και το φαγητό. Η Χριστίνα μπορούσε ακόμα να αντιλαμβάνεται επιφανειακές αισθήσεις, όπως το αεράκι στο σώμα και το πρόσωπό της. Όπως και στα έργα του Wittgenstein, αναγκάστηκε να αναλύσει και να μην εμπιστευτεί το αίσθημα της σωματικής της σύνδεσης. Τα επόμενα χρόνια, έμαθε να αντισταθμίζει την έλλειψη ιδιοδεκτικότητας με τις άλλες αισθήσεις της, αλλά παρέμεινε «ασώματη» (Litcharts.com, 2022).

Ανάλυση

Ο Σακς δεν μπορεί να επιδιορθώσει την απώλεια της ιδιοδεκτικότητας της Χριστίνας, αλλά μπορεί να τη μάθει να «δουλεύει» γύρω από τη νευρολογική της αναπηρία. Η Χριστίνα περνά το υπόλοιπο της ζωής της αβέβαιη για το σώμα της (ή, όπως θα έλεγε ο Βιτγκενστάιν, «αμφιβάλλοντας» το σώμα της). Ωστόσο, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις άλλες πέντε αισθήσεις της για να περιηγηθεί στον κόσμο και να ζήσει μια κάπως φυσιολογική και ευτυχισμένη ύπαρξη (Litcharts.com, 2022).

Επομένως, τι είναι η ιδιοδεκτικότητα; Είναι η αίσθηση που μας δίνει τη δυνατότητα να νιώσουμε και να βρούμε τα σωματικά μας συστατικά. Κλείστε τα μάτια σας, ζητήστε από κάποιον να μετακινήσει το δεξί σας πόδι και θα ξέρετε ακόμα πού βρίσκεται. Χάρη στην ενσωμάτωση από το νευρολογικό σύστημα νευροφυσιολογικών σημάτων από αισθητήρες – ιδιοϋποδοχείς – στους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις και το δέρμα που είναι ευαίσθητα στο μήκος και τη δύναμη των μυών, την περιστροφή των αρθρώσεων και την τοπική κάμψη του δέρματος, μπορείτε πραγματικά να καθορίσετε τη θέση του σώματός σας. Η ιδιοδεκτικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος του «παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης» μας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή, αφού πρέπει να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε για να κινηθούμε. Η ιδιοδεκτικότητα μας επιτρέπει να διακρίνουμε τη θέση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση κάθε συστατικού του σώματος ακόμα και όταν δεν μπορούμε να τα δούμε, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να ελέγχει τις κινήσεις μας (Sarlegnaetal, 2021).

Προκειμένου να κατανοήσουν τη λειτουργία της ιδιοδεκτικότητας, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα με παθήσεις των περιφερικών νεύρων που την στερούνται. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να εκτελούν συγχρονισμένες κινήσεις. Όταν ένας ασθενής απαντά “Σίγουρα, γιατρέ, μόλις τα εντοπίσω” ως απάντηση στο αίτημα ενός νευρολόγου να κινήσει τα πόδια, η αιτία της κινητικής βλάβης γίνεται προφανής.

Η αφήγηση του Ian Waterman για το «χαμένο σώμα» του ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ του BBC “The Man Who Lost His Body”, το οποίο προβλήθηκε το 1997. Έχει εμφανιστεί σε δύο έργα του Peter Brook, The Man Who (1993) και The Valley of Astonishment (2014), και σε δύο μυθιστορήματα του Τζόναθαν Κόουλ, Pride and a Daily Marathon (1995) και Losing Touch: A Man without His Body (1999). (Sarlegna et al, 2021).

Ο  Ian έχασε την ιδιοδεκτικότητα και το άγγιγμα σε ηλικία 19 ετών λόγω μιας αυτοάνοσης απόκρισης σε μια ιογενή ασθένεια. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τον αισθητηριακό του περιορισμό, αφού δεν μπορεί να αναπαραχθεί με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να γίνει μια οπτική ή ακοή, καλύπτοντας τα μάτια ή κλείνοντας τα αυτιά. Το πιο κοντινό που φτάνουμε σε αυτό είναι όταν είμαστε υπό αναισθησία, σε πολύ κρύο καιρό όταν δεν νιώθουμε τα δάχτυλά μας ή όταν βιώνουμε ένα “νεκρό μέλος” λόγω άβολης τοποθέτησης που διακόπτει τη ροή του αίματος στους αισθητήρες. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν συγκρίνεται με την μη αναστρέψιμη απώλεια του Ian.

Η αδυναμία μας να φανταστούμε την απουσία της μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ιδιοδεκτικότητα εξακολουθεί να είναι τόσο ελάχιστα κατανοητή.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς του είναι αυτόματη και ασυνείδητη. Ωστόσο, η σημασία της ιδιοδεκτικότητας στην καθημερινή ζωή μπορεί να αποδειχθεί από τη μελέτη θεμάτων όπως ο Ian (Sarlegnaetal, 2021).

Ιδεοδεκτικότητα    

Εκτός της Όρασεως, της Αφής, της Όσφρησης, της Γεύσης, της Ακοής έχουμε και την Ιδιοδεκτικότητα!! Λίγοι είναι εξοικειωμένοι με αυτή την έννοια, παρά το γεγονός ότι οι πρωτοποριακές της μελέτες τον 19ο αιώνα διεξήχθησαν από μερικούς από τους γίγαντες της νευροεπιστήμης: τον Claude Bernard, του οποίου το όνομα δόθηκε σε ένα γαλλικό πανεπιστήμιο, ο Sir Charles Bell και ο Sir Charles Sherrington ο οποίος επινόησε τον όρο ιδιοδεκτικότητα και κέρδισε το Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής το 1932 (Sarlegnaetal, 2021).

Οι υποδοχείς ιδιοδεκτικότητας υπάρχουν στο δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις. Πληθυσμοί προσαγωγών, παρά μεμονωμένοι υποδοχείς, παράγουν πληροφορίες σχετικά με τη θέση και την κίνηση των άκρων. Κατά τη διάρκεια μιας κίνησης, τα σήματα προσαγωγών υποβάλλονται σε επεξεργασία για να κωδικοποιήσουν τη θέση του τελικού σημείου ενός άκρου. Για να καθοριστεί η θέση των άκρων στο διάστημα, οι προσαγωγές πληροφορίες συνδέονται με έναν κεντρικό σωματικό χάρτη. Τα άκρα φαντάσματα που κατασκευάζονται στο εργαστήριο μπλοκάροντας τα περιφερικά νεύρα έχουν δείξει ότι οι κινητικές περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να δημιουργήσουν συνειδητές εμπειρίες μετατόπισης και κίνησης των άκρων απουσία αισθητηριακής εισροής. Τα τενοντιακά όργανα και πιθανώς επίσης οι μυϊκές άτρακτοι συμβάλλουν στην αίσθηση δύναμης και βάρους στα φυσιολογικά άκρα. Η διαταραχή της ιδιοδεκτικότητας από την άσκηση έχει συνέπειες για μυοσκελετικά προβλήματα. Η επιδείνωση των παλαιότερων ιδιοδεκτικών αισθήσεων, ιδιαίτερα της θέσης και της κίνησης των άκρων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Οι πιο πρόσφατες γνώσεις σχετικά με την ιδιοδεκτικότητα έχουν βελτιώσει την κατανόησή μας για τους υποκείμενους μηχανισμούς αυτών των αισθήσεων και έχουν προσφέρει νέες γνώσεις για μια ποικιλία κλινικών διαταραχών (Proske&Gandevia, 2012).

Οι μελέτες νευροαπεικόνισης έχουν εντοπίσει περιοχές που ενεργοποιούνται από διάφορα χαρακτηριστικά της ιδιοδεκτικότητας και τη σύνδεσή τους με την αναπαράσταση του σώματος. Αυτές περιλαμβάνουν πολυτροπικές περιοχές στον βρεγματικό φλοιό και τμήματα πιο διασκορπισμένων δικτύων, όπως ο μετωπιαίος φλοιός και η νησίδα. Υπάρχουν περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται επιλεκτικά στην παρακολούθηση ανθρώπινων σωμάτων, εξαιρουμένου του προσώπου, ενώ άλλες ανταποκρίνονται κατά προτίμηση στην παρακολούθηση του προσώπου. Η εξωστρεφής περιοχή του σώματος σχετίζεται με την αναγνώριση της ιδιοκτησίας διακριτών μερών του σώματος όπως τα δάχτυλα. Δίπλα σε αυτό βρίσκεται η ατρακτοειδής περιοχή του σώματος, η οποία εμφανίζει επίσης μια επιλεκτική απόκριση στο να βλέπει το σώμα, αλλά φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την κίνηση μεγάλων εξαρτημάτων του σώματος όπως ο κορμός. Στο κέντρο της ατράκτου γύρου, η επιλεκτική περιοχή του προσώπου επικαλύπτεται εν μέρει με την περιοχή του ατρακτόμορφου σώματος. Η ινιακή περιοχή είναι η δεύτερη περιοχή του προσώπου. Ακόμη και ο πρωτογενής σωματοαισθητικός φλοιός, ο οποίος ιστορικά έχει θεωρηθεί ως χάρτης του πραγματικού σώματος, εμπλέκεται σε ψευδείς ιδιοδεκτικές παραμορφώσεις του άκρου (Proske&Gandevia, 2012).

Οι βλάβες του αριστερού βρεγματικού τοιχώματος συνδέονται με μια αλλαγή στην επίγνωση του σώματος κατά την οποία οι ασθενείς δεν μπορούν να δείξουν λεκτικά σημεία του σώματός τους, αλλά είναι σε θέση να αντιδράσουν σε λεκτικές εντολές για να μετακινήσουυν αυτό το μέρος προς ένα εξωτερικό αντικείμενο (π.χ. “αγγίξτε το πεντάλ αυτού του ποδήλατου» (Proske & Gandevia, 2012).

Αυτά τα άτομα έχουν χάσει την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις σχέσεις μεταξύ των σωματικών μερών, όπως το να αναγνωρίζουν ότι το στόμα βρίσκεται μεταξύ της μύτης και των ματιών (Felicianetal, 2009).

Συμπέρασμα

Μια ποικιλία χωριστών περιοχών του εγκεφάλου εμπλέκονται στην αναγνώριση σώματος και προσώπου, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο «σώματα στον εγκέφαλο». Σημαντικές περιοχές περιλαμβάνουν τον οπίσθιο βρεγματικό φλοιό, την πρόσθια νησίδα και την περιοχή του εξωστρώματος. Υπάρχουν και στα δύο ημισφαίρια, αν και η πλειονότητα των μελετών υποδεικνύει κυριαρχία του δεξιού ημισφαιρίου σε πολλά στοιχεία της επίγνωσης του σώματος, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τμήματα του πρωτογενούς σωματοαισθητικού φλοιού (Naitoetal, 2005).

 

Βιβλιογραφία

Felician O, Anton JL, Nazarian B, Roth M, Roll JP, Romaiguere P. (2009) Where is your shoulder? Neural correlates of localizing others’ body parts. Neuropsychologia 47: 1909 –1916

Litcharts.com (2022) The Man Who Mistook His Wife for a Hat by Οliver Sacks Available at: https://www.litcharts.com/lit/the-man-who-mistook-his-wife-for-a-hat/part-1-chapter-3-the-disembodied-lady

Naito E, Roland PE, Grefkes C, Choi HJ, Eickhoff S, Geyer S, Zilles K, Ehrsson HH. (2005) Dominance of the right hemisphere and role of area 2 in human kinesthesia. J Neurophysiol 93: 1020 –1034, 2005

Proske, U., & Gandevia, S. C. (2012). The Proprioceptive Senses: Their Roles in Signaling Body Shape, Body Position and Movement, and Muscle Force. Physiological Reviews, 92(4), 1651–1697. doi:10.1152/physrev.00048.2011

Sarlegna F., Miall C., Cole J., Sainburg R.,  (2021) Proprioception, our imperceptible 6th sense Διαθέσιμο στο: https://theconversation.com/proprioception-our-imperceptible-6th-sense-150775