Χρόνος ανάγνωσης 4 ΄

Απαντά η Άσπα Πασπάλη, MSc, BSc, Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος Διευθύντρια & Επιστημονική Υπεύθυνη του ΔΙ.Κ.Ε.Ψ.Υ.

Μιλήστε μας λίγο για το κέντρο/οργανισμό σας. Από πότε λειτουργεί και τι υπηρεσίες προσφέρει;

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. είναι ένα κέντρο ψυχοκοινωνικής στήριξης με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Δημιουργήθηκε το 1999, σε μία περίοδο όπου ο τομέας της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα υστερούσε σημαντικά έναντι των αντίστοιχων δομών στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Εκείνη την περίοδο, οι άρτια εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας δεν ήταν τόσο πολλοί, γεγονός που καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη την εξέλιξη της ειδικής αγωγής, ενώ παράλληλα οι ανάγκες για παροχή ψυχοσυναισθηματικής στήριξης είχαν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά. Αφουγκραζόμενοι τις ελλείψεις στον τομέα της ψυχοκοινωνικής στήριξης και έχοντας ως όραμα την προώθηση της έγκυρης επιστημονικής διάγνωσης και την ανάπτυξη εξειδικευμένων υποστηρικτικών θεραπειών, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο βασισμένο στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αυτό που κάνει τη συνεισφορά του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ μοναδική στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι ο διεπιστημονικός του χαρακτήρας, καθώς αποτελείται από μία ομάδα ειδικών συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών, θεατρολόγων, παιδοψυχολόγων, ψυχιάτρων, παιδοψυχιάτρων, ειδικών παιδαγωγών, λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών. Ωστόσο, η προσφορά του ΔΙΚΕΨΥ δε περιορίζεται αποκλειστικά στο κομμάτι της θεραπείας, καθώς ως πιστοποιημένο κέντρο δια βίου μάθησης έχουμε αναλάβει την εκπαίδευση ειδικών ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατάρτιση τους.

Τι ξεχωριστό μπορεί να βρει σ’ εσάς όποιος σας επισκεφτεί;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, αυτό που καθιστά μοναδικό το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ είναι ο συγκερασμός κλινικής και ακαδημαϊκής εμπειρίας, δύο συγκοινωνούντες χώροι που συνεργικά ανατροφοδοτούν ο ένας τον άλλο. Η πλειονότητα των ειδικών ψυχικής υγείας του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. έχει καταρτιστεί και εργαστεί σε προηγμένα ιδρύματα και δομές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι συνεργάτες μας πιστοί στα διεθνή πρότυπα συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης μετεκπαιδεύονται συνεχώς σε νέα μοντέλα και θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες μας βρίσκεται στον τομέα της ειδικής αγωγής, ο οποίος, όπως άλλωστε και ο ευρύτερος τομέας της ψυχικής υγείας είχε ελλείψεις. Τα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής ήταν σαφώς μεγαλύτερα καθώς απουσίαζε ελληνόγλωσσο υλικό με το οποίο θα μπορούν να δουλέψουν οι ειδικοί. Στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα έχοντας φτιάξει πολλές σειρές ειδικών καρτών εργασίας για παιδιά με ΔΑΦ και μαθησιακές δυσκολίες καθώς επίσης και ειδικό ηλεκτρονικό υλικό με το οποίο δουλεύουν οι ειδικοί στο χώρο του ΔΙΚΕΨΥ. Επιπρόσθετα, η άρρηκτη συνεργασία των ειδικών ψυχικής υγείας που εξειδικεύονται στην παιδοψυχολογία και αυτών που εξειδικεύονται στη ψυχοθεραπεία ενηλίκων συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων όλου του αναπτυξιακού φάσματος καθώς και στη συμβουλευτική γονέων.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Η προαγωγή ψυχοκοινωνικής στήριξης πάντοτε αποτελούσε γνώμονα της δουλειάς μας εδώ στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες. Θα θέλαμε λοιπόν να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνοι τους και αποτελεί τιμή και ιδιαίτερη χαρά μας να τους παράσχουμε την απαραίτητη στήριξη που χρειάζονται.

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας.

Άπειρες στιγμές ευτυχίας, ανατροφοδότησης σε όλα αυτά τα χρόνια. Παιδιά που είπανε την πρώτη τους λέξη μετά από σιωπή πολλών ετών. Είναι φοβερή η στιγμή που μητέρες άκουσαν για πρώτη φορά τη λέξη «μαμά» από τα χείλη του παιδιού τους. Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που παλέψαμε να τους μάθουμε όρια, λέξεις, γράμματα και πλέον τραγουδούν «σόλο στο πάλκο». Ενήλικες, που παρακολουθούσανε ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα στην εφηβεία τους, και μας εκμυστηρεύτηκαν πως εκείνη την εποχή ένιωθαν πως δεν είχαν μητέρα αλλά η θεραπεύτρια ήταν η ‘μητέρα’ που τους έδωσε τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Καθώς και πολλές άλλες θεραπευτικές ιστορίες που δεσμευόμαστε να μοιραστούμε λόγω του απορρήτου αλλά κρατάμε στην καρδιά μας και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Στον τομέα των σεμιναρίων επίσης, καταρτιζόμενοι μας που άνοιξαν γραφεία και θεραπευτικά κέντρα με πολύ μεγάλη επιτυχία και βοηθούν με την σειρά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει ραντεβού στο κέντρο σας;

Η παρουσία μας στον χώρο ψυχικής υγείας για σχεδόν δύο δεκαετίες έχει επιβεβαιώσει τη ρήση ‘η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’. Εμείς στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θεωρούμε ότι η πρώτη αυτή επικοινωνία είναι το μισό της θεραπείας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στη ζωή τους. Θα θέλαμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνοι και μπορούμε να τους στηρίξουμε. Τους ενθαρρύνουμε λοιπόν να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εμείς θα φροντίσουμε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών τους.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ηράκλειο Αττικής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4ος όροφος, Ηράκλειο Αττικής
Τηλέφωνο: (210) 2830100
Κινητό: 6945 558644
Σεμινάρια: 6988 080383
Email: dikepsy@dikepsy.gr dikepsy.dikepsy@gmail.com