Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Εάν μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει και να ενσαρκώσει μέσα της όλα βιώματα της σημερινής κοινωνίας , είναι το «άγχος». Το άγχος κυριαρχεί σε σχεδόν όλους τους τομείς της καθημερινότητας, είτε αφορά για την επαγγελματική πορεία και αποκατάσταση, τις εξετάσεις στη σχολή, αλλά και τις πανελλήνιες, το άγχος δίνει ένα ισχυρό παρών. Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει καθημερινά από άγχος, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το άγχος είναι η επίσημη ασθένεια του 21 αιώνα. Ποια είναι όμως τα σημάδια που ξεπερνούν την απλή εκδήλωση άγχους και αγγίζουν πλέον τα όρια της αγχώδους διαταραχής; Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζονται μερικά.

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι τα αισθήματα άγχους για κάποιες καταστάσεις της ζωής είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο εκθετικά αυξάνεται η συχνότητα που αντιμετωπίζει καταστάσεις που επιφέρουν άγχος, χωρίς να συνεπάγεται η σύνδεση του με αρνητικά φαινόμενα. Πολλές φορές η εκδήλωση άγχους μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά μας, γιατί ενεργοποιεί τον μηχανισμό άμυνας μας έναντι στην «απειλή» και εφιστά την απόλυτη προσοχή μας στην κατάσταση που το προκαλεί.

Το άγχος έχει πολλές και ύπουλες μορφές έκφρασης και επιφέρουν ψυχοσωματικά σημάδια σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς εξαρτώνται από τον ψυχισμό του εκάστοτε ανθρώπου. Κυρίαρχο ψυχικό σημάδι άγχους είναι η αίσθηση τρόμου και πανικού που κυριεύει το σώμα, επιφέροντας πολλές φορές αίσθημα κρύου ιδρώτα σε όλο το σώμα, αλλά και την αδυναμία συγκέντρωσης συνδυασμένη με έντονη νευρικότητα. Οι σωματικές επιπτώσεις του άγχους επικεντρώνονται κυρίως στην έντονη δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία και σε κάποιες περιπτώσεις εκφράζονται με τη μορφή της υπερκινητικότητας ή σπασμωδικές γρήγορα εναλλασσόμενες κινήσεις .

Αντίθετα, οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν την πιο συχνή μορφή ψυχικής διαταραχής και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος διαταραχών.

Οι αγχώδεις διαταραχές σχετίζονται άμεσα με την έντονη και διαρκή αίσθηση άγχους, γενικευμένης δυσφορίας (αναπνευστικής) και τεταμένης νευρικότητας, χωρίς προφανή λόγο. Η ύπαρξη αγχώδους διαταραχής παρότι σπάνια σε νεαρές ηλικίες, μπορεί να εμφανιστεί χωρίς αιτία ή ως μια εναλλακτική μορφή μετατραυματικού στρες και να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Τα αισθήματα ανεξήγητης κόπωσης και εγρήγορσης για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα προφανή λόγο, αποτελούν κύρια σημάδια αγχώδους διαταραχής. Εκτός αυτού, η αγχώδης διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα έντονης κόπωσης μετά από έντονο αγχωτικό επεισόδιο Επίσης, παρατηρήθηκε σε έρευνα της Εφημερίδας “Μη Ομαλή Παιδική Ψυχολογία”, πως σε μια βάση 1000 παιδιών το 60% αυτών είναι πολύ πιθανό να διαγνωστούν με κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής γύρω στα 26 τους χρόνια, εάν στο παρελθόν αντιμετώπιζαν προβλήματα αϋπνίας ή διακοπής του ύπνου ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη νύχτα.

Η εμφάνιση όμως της αγχώδους διαταραχής δεν περιορίζεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες αλλά και σε εσωγενείς, καθώς άνθρωποι με γενετική προδιάθεση σε διαταραχές διάφορων ειδών, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της μεγαλώνοντας. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί η μελλοντική εμφάνιση τάσεων αγχώδους διαταραχής και σε ανθρώπους με συμπεριφορικά χαρακτηριστικά όπως η εσωστρέφεια, η αποφυγή συναναστροφής με άγνωστους ανθρώπους και η ανασταλτική συμπεριφορά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης των διαταραχών προκειμένου ο άνθρωπος να ανακάμψει γρήγορα. Για αυτό, ενθαρρύνουμε εγκάρδια, σε περίπτωση που πάσχετε ή θεωρείτε ότι μπορεί να πάσχετε από κάποιου είδους αγχώδης διαταραχή να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται σε αυτές.

 

Πηγή: Melapus