Γνωρίστε το Διδακτορικό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία με 450 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκησης από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Χρόνος ανάγνωσης 3 ΄

Απαντά η Δρ. Βίκυ Γκόλτση, CPsychol, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια στο Campus Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Πείτε μας λίγα λόγια για το Διδακτορικό στην Ψυχολογία με κατεύθυνση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Ποια είναι η προσέγγισή του;

Προσφέροντας 6 διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ψυχολογία, από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο δίνει την ευκαιρία σε απόφοιτους και επαγγελματίες να συνεχίσουν τις σπουδές τους και σε διδακτορικό επίπεδο. Το Professional Doctorate in Psychology with Counselling Practice είναι ένα τριετές διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται σε συνεργασία το Βρετανικό Πανεπιστήμιο University of East London. Συνδυάζοντας διδακτορικές σπουδές και κλινική εκπαίδευση, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην κριτική σύνθεση στη διάρκεια της θεραπείας.

Έχει κατεύθυνση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, μια ειδικότητα της ψυχολογίας που εξειδικεύεται στην εφαρμογή της ψυχολογικής και ψυχοθεραπευτικής θεωρίας και έρευνας στην κλινική πρακτική. Η κύρια φιλοσοφία του προγράμματος είναι ανθρωπιστική.

Η θέση του προγράμματος αναφορικά με την κλινική πρακτική χαρακτηρίζεται από σεβασμό, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια ως προς την υποκειμενική εμπειρία του πελάτη. Στο πρόγραμμα διδάσκεται, ότι ο στόχος της θεραπείας είναι η προαγωγή της ψυχολογικής ευημερίας των ατόμων, εστιάζοντας στην υποκειμενική τους εμπειρία. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος προωθείται η σχεσιακή προσέγγιση στη θεραπεία, που στηρίζεται στις αρχές για την ανάπτυξη της δι-υποκειμενικότητας και στις προσεγγίσεις της ψυχολογίας των δύο προσώπων (two-person psychology).

Σε ποιους απευθύνεται; 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, που έχοντας αναπτύξει μια ισχυρή ταυτότητα ως Ψυχολόγοι, χαρακτηρίζονται από προσωπική ακεραιότητα και καταλληλόλητα για να ασκήσουν κλινικό έργο. Οι ενδιαφερόμενοι είναι απαραίτητο να διαθέτουν Πτυχίο Ψυχολογίας, ικανότητα και εμπειρία στη διεξαγωγή έρευνας,  δεξιότητες συμβουλευτικής ή άλλη σχετική με συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία εκπαίδευση, σχετική εργασιακή ή εθελοντική εργασία σε πλαίσιο ψυχικής υγείας, καθώς και άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας.

Τι περιλαμβάνει η εκπαιδευτική διαδικασία;

Όπως προανέφερα πρόκειται για ένα Διδακτορικό που συνδυάζει θεωρία, έρευνα και πρακτική κλινική εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα, συνθέτει τους τέσσερις πυλώνες της κύριας εκπαίδευσης στον τομέα: την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, την κλινική εκπαίδευση, την ερευνητική εκπαίδευση και την προσωπική/επαγγελματική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, κάποιος που θα το επιλέξει θα έχει την ευκαιρία και να παρακολουθήσει μαθήματα και να εργαστεί σε ερευνητικό επίπεδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 450 ώρες εποπτευόμενης κλινικής πρακτικής ενώ η διδακτορική διατριβή εποπτεύεται από ομάδα ακαδημαϊκών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του University of East London.

Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο έτος του προγράμματος διδάσκεται το Γνωστικό-Συμπεριφοριστικό μοντέλο και καλύπτει τις δεξιότητες του Επιπέδου 1 του BABCP. Στο 2ο έτος διδάσκονται ψυχοδυναμικές αρχές που συνδυάζονται με τις υπάρχουσες γνώσεις στη γνωστική-συμπεριφοριστική προσέγγιση. Στο 3ο έτος, διδάσκονται ιδέες και προσεγγίσεις του σύγχρονου, τρίτου κύματος γνωστικής-συμπεριφοριστικής θεραπείας όπως, “mindfulness”, “schema-focused therapy”, “acceptance & commitment therapy” και “mentalisation”. Μέρος της εκπαίδευσης συναποτελούν η προσωπική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανόμενης της προσωπικής θεραπείας), οι αναστοχαστικές ασκήσεις, καθώς και πρακτικές δεξιότητες συμβουλευτικής.

Τι κάνει το συγκεκριμένο διδακτορικό να ξεχωρίζει; 

Το Διδακτορικό προσφέρεται σε συνεργασία με το University of East London, ένα Βρετανικό Πανεπιστήμιο με μακρά παράδοση σε προγράμματα εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Επιπλέον, ακολουθεί τα standards του British Psychological Society (BPS) και του HCPC σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.

Πώς μπορεί να το αξιοποιήσει κάποιος επαγγελματικά;  

Η εκπαίδευση στην επιστήμη της Ψυχολογίας δεν σταματά ποτέ. Ο σύγχρονος επαγγελματίας χρειάζεται να εξελίσσει συνεχώς τις ικανότητές του τόσο μέσω της πρακτικής εμπειρίας, όσο και μέσω της εκπαίδευσης. Το Διδακτορικό στην Ψυχολογία με κατεύθυνση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο δίνει μεγάλη έμφαση στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Σε όλη τη διάρκεια της φοίτησής προετοιμάζει τους φοιτητές να εργαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, κοινωνικές υπηρεσίες, μονάδες υγείας, κοινοτικά πλαίσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Πώς μπορεί να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διδακτορικό του Μητροπολιτικού Κολλεγίου;

Περισσότερα σχετικά με τη φιλοσοφία για το Διδακτορικό στην Ψυχολογία με κατεύθυνση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία μπορεί να βρει κανείς στο site του Μητροπολιτικού Κολλεγίου https://bit.ly/2Ho8sbK  ή καλώντας στην Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης 213 3330300.