Γνωρίστε τον Πλοηγό

Απαντά η ομάδα του Πλοηγού

Μιλήστε μας λίγο για το έργο το οποίο έχετε αναλάβει σχετικά με τον Πλοηγό. Πως προέκυψε, τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Ο Πλοηγός προέκυψε μετά από αρκετά χρόνια σκέψης. Κάτι έλειπε από το χώρο της ψυχικής υγείας και αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Μετά από συζητήσεις με ανθρώπους που είχαν βιώσει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, διαπιστώσαμε ότι δεν ήξεραν που να απευθυνθούν και τι υπηρεσίες υπάρχουν που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, υπάρχει ακόμα αρκετό στίγμα στη ψυχική υγεία, και έτσι αυτοί οι άνθρωποι μας είπαν ότι δεν νιώθανε άνετα να ρωτήσουν φίλους και γνωστούς για το που να απευθυνθούν, με αποτέλεσμα να μη ζητήσουν βοήθεια από φόβο και άρα να υποφέρουν σιωπηλά. Υπάρχουν επίσης οι άνθρωποι που δεν νιώθουν άνετα να μιλήσουν σε ειδικό για το πώς νιώθουν, είτε λόγω στίγματος, είτε για άλλους λόγους. Παρόλο που πλέον υπάρχουν πολλά άρθρα για τη ψυχική υγεία, δεν βρήκαμε συνοπτικούς οδηγούς αυτοβοήθειας που έχουν ως στόχο να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και κάποιες συμβουλές σε άτομα που βιώνουν ψυχικό πόνο αλλά δεν θέλουν να μιλήσουν σε ειδικό και αυτό να παρέχεται δωρεάν. Παρόλο που πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι οι άνθρωποι θα ήταν καλό να κάνουν ψυχοθεραπεία κάποια στιγμή στη ζωή τους, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει και κάποια βοήθεια για αυτούς που δεν θέλουν να δουν ειδικό. Η κρίση στην Ελλάδα είναι και ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε πολλούς ανθρώπους να μη ζητήσουν βοήθεια καθώς υπάρχει ακόμα και σήμερα η αντίληψη ότι πρέπει να διαθέσεις πολλά χρήματα και πως δεν υπάρχουν επιλογές για δωρεάν και χαμηλού κόστους ψυχοθεραπεία/ψυχιατρική υποστήριξη. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Καταλόγου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, από την ιδέα στη υλοποίηση περάσανε τέσσερα χρόνια περίπου και το 2019 συναντήθηκε η ομάδα του Πλοηγού η οποία αποτελείται από εθελοντές και το Μάιο του 2020 η ιστοσελίδα μας και ο Κατάλογος ήταν έτοιμα. Έτσι σήμερα όλοι μπορούν δωρεάν και χωρίς κόστος να αναζητήσουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να έχουν πρόσβαση σε οδηγούς αυτοβοήθειας, εύκολα κατανοητούς με διάφορες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν. Απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο σε όποιον ενήλικα ψάχνει υπηρεσίες ψυχικής υγείας είτε για τον εαυτό του είτε για άλλους και ιδιαίτερα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν κάποιον ειδικό ιδιωτικά.

Πώς μπορεί κάποιος επαγγελματίας να γραφτεί στον κατάλογο;

Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας στείλουν ένα email στο info@kypsy.gr και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Εμείς θα τους στείλουμε μία φόρμα να συμπληρώσουν και μόλις μας επιστρέψουν τη φόρμα θα φτιάξουμε τη καταχώρηση τους. Η καταχώρηση είναι δωρεάν είτε είναι ιδιώτες, δημόσια υπηρεσία ή μη κυβερνητική οργάνωση.

Μέσα από τον ιστότοπό σας προσφέρετε και οδηγούς αυτοβοήθειας. Τι είναι και ποιος ο σκοπός τους;

Οι οδηγοί αυτοβοήθειας απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να μιλήσουν σε ειδικό αλλά ψάχνουν πληροφορίες για αυτό που βιώνουν και είναι διαθέσιμοι δωρεάν. Επίσης απευθύνονται και σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν πιο πολλά πράγματα για αυτό που νιώθουν οι ίδιοι ή κάποιο κοντινό τους πρόσωπο είτε αυτό είναι θλίψη, άγχος, θυμός, πένθος, κτλ. Στόχος τους είναι να είναι γρήγορα κατατοπιστικοί και να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε αυτόν που βιώνει ψυχικό πόνο. Ο στόχος τους δεν είναι η αντικατάσταση της διάγνωσης και θεραπείας ειδικών αλλά η ενημέρωση. Η ιδέα γεννήθηκε από τα βιβλία αυτοβοήθειας και από αντίστοιχες δράσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της ομάδας σας;

Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, που γνωρίζουν πολύ καλά τις περιοχές τους και τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ώστε ο Κατάλογος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας να μεγαλώσει και άλλο. Ο Κατάλογος μας έχει πάνω από 2,000 υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αλλά γνωρίζουμε ότι μπορεί να λείπουν υπηρεσίες. Όποτε το κυριότερο επόμενο βήμα είναι να μεγαλώσει η ομάδα μας και άρα και ο Κατάλογος. Θέλουμε επίσης να έχουμε οδηγούς αυτοβοήθειας για όλα τα ψυχολογικά προβλήματα οπότε χρειαζόμαστε και εθελοντές ψυχολόγους και ψυχιάτρους οι οποίοι είναι ειδικοί πάνω στα θέματα των διατροφικών διαταραχών, των εξαρτήσεων, της διπολικής διαταραχής και της ψύχωσης. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε εθελοντές και να παρέχουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας σε όσους τις χρειάζονται και ψάχνουμε ανθρώπους με το ίδιο όραμα.

Πού μπορεί να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες σας; 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.kypsy.gr αλλά και στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/kypsy.gr/ Αν δεν βρείτε εκεί αυτό που ψάχνετε μπορείτε να μας στείλετε και email στο info@kypsy.gr