Αόρατες Γυναίκες: Η επικινδυνότητα του να μη σε βλέπουν

Για το βιβλίο της Caroline Criado Perez

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Από την Κατερίνα Τσιόλα, Ψυχολόγο MSc
Δημιουργό του Heal in Books

«Οι Αόρατες Γυναίκες είναι μια ιστορία για το τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη το μισό μέρος της ανθρωπότητας. Είναι μια έκθεση του πώς το έμφυλο κενό δεδομένων βλάπτει τις γυναίκες όταν η ζωή προχωρά, περισσότερο ή λιγότερο, φυσιολογικά […]

Αλλά η ιστορία αυτή είναι ταυτόχρονα ελπιδοφόρα, επειδή όταν οι γυναίκες κατορθώνουν και βγαίνουν από τη σκιά, με τις φωνές και τα σώματα τους, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν.»

Όταν εργάζεσαι στο χώρο της έμφυλης ισότητας και έχεις ανεπτυγμένη την συναίσθηση των διακρίσεων κατά των γυναικών, πιστεύεις πως κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σε εκπλήξει, με το να σου δείξει σε ποια πεδία συμβαίνει η διάκριση. Εκ προοιμίου γνωρίζεις πως συμβαίνει σε όλα.

Και όμως το βιβλίο της Caroline Criado Perez αποτελεί έκπληξη. Βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν έρευνες, στατιστικά στοιχεία και μελέτες περίπτωσης, και γραμμένο υπό την οπτική του φύλου, αναδεικνύει τον αποκλεισμό των γυναικών με έναν τρόπο που ποτέ άλλοτε μπορεί να μη μας είχε απασχολήσει, ακριβώς επειδή είναι αόρατος.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε έξι διακριτά κεφάλαια, που πραγματεύονται ολόκληρο το φάσμα της ζωής.

Παρουσιάζονται στοιχεία για την καθημερινή, την εργασιακή αλλά και τη δημόσια ζωή, το σχεδιασμό, την ιατρική και την αντιμετώπιση των κρίσεων, στοιχεία που συνηγορούν ακλόνητα σε μια συνθήκη. Για τις γυναίκες ο κόσμος δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί για τους άνδρες.

Η συγγραφέας, που τελεί επίσης δημοσιογράφος, φεμινίστρια και ακτιβίστρια, αποδίδει αυτόν τον κόσμο «δυο ταχυτήτων» στο γεγονός πως υπάρχει τεράστιο έμφυλο κενό δεδομένων, καθώς για αιώνες το ανθρώπινο, το καθολικό ταυτίζονταν αδιαμφισβήτητα με το ανδρικό, ενώ η γυναίκα θεωρούνταν παρέκκλιση του. Έτσι, πέραν των σεξιστικών στερεοτύπων και της πατριαρχίας που λειτουργούν επιζήμια στη ζωή των γυναικών, η Περέζ μιλά για τη ζημία που γίνεται από άγνοια ή έλλειψη πρόθεσης και ενδιαφέροντος να μπει στο κάδρο η γυναικεία ύπαρξη ως αυτοτελής. Αυτό φυσικά έχει συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, από την φαρμακοθεραπεία μέχρι και τον…αποχιονισμό!

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου μπορεί να εγείρει ορισμένα αρνητικά συναισθήματα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων συνειδητοποιήσεων σχετικά με το που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα, εν σχέσει με την πραγματική, συμπεριληπτική έμφυλη ισότητα. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως οι συνειδητοποιήσεις αυτές είναι στο τέλος ευεργετικές, αφού απαξ και τις διαπιστώσει κανείς δεν μπορεί να τις προσπεράσει, και αυτό είναι συχνά το πρώτο βήμα για την ανατροπή τους.

*Το βιβλίο “Αόρατες Γυναίκες” της Caroline Criado Perez (2019) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση των Γουλέτη Κατερίνα και Μήσιου Βασιλική.

 

Τα Ψυχο-γραφήματα εγκαινιάζουν νέα στήλη σε συνεργασία με το Heal in Books!