Εκδηλώσεις

Body Shaming: Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου;

  Διεξαγωγή:
  • Online
  Λεπτομέρειες:

  Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά ψηφιακών συζητήσεων Society Uncensored με ένα θέμα που μας αφορά όλους στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση στις 29 Ιουλίου. Η βιομηχανία της ομορφιάς προβάλλει κατά κύριο λόγο γυναίκες, αλλά και άνδρες, «αποδεκτούς», που εντάσσονται στα στερεότυπα περί κάλλους, όπως ορίζονται σε εξώφυλλα περιοδικών και κοινωνικά δίκτυα. Γιατί πάντα κάποιος έχει λόγο στο δικό σου σώμα; Πρέπει εσύ να θωρακίζεις τον εαυτό σου για να μη γίνεσαι έρμαιο στην άποψη κάποιου; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον ορισμό του τι είναι αποδεκτό ως σώμα; Τάπες, ψηλολέλεκες, τόφαλοι, κοκκαλιάρηδες, με λεύκη, με ψωρίαση, με άπειρα τατουάζ: πώς μπορούμε να πάψουμε να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους, προσβάλλοντας και πληγώνοντάς τους;

  Το body shaming, αν και έχει βαθιές ρίζες ως πρακτική, είναι ένας όρος που εμφανίζεται στον δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια, κι αφορά τα επικριτικά σχόλια που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος για την εμφάνισή του. Το φαινόμενο αφορά τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, όμως καθώς σχετίζεται κατεξοχήν με το γυναικείο σώμα και την εργαλειοποίησή/αντικειμενοποίησή του, το body shaming στοχοποιεί κυρίως θηλυκότητες.

  Στην κοινωνία θαυμάζουμε γυναίκες, αλλά και άνδρες, στις «ιδανικές» διαστάσεις, χωρίς δερματοπάθειες και αυτοάνοσα που αλλάζουν την «αποδεκτή» όψη. Το body shaming περιγράφει τα κακόβουλα σχόλια, τα οποία εκδηλώνονται για να προσβάλουν και να χαρακτηρίσουν την εμφάνιση ενός ανθρώπου -είτε σε σχέση με τα φυσικά είτε με τα επίκτητα χαρακτηριστικά του- όταν ξεφεύγουν από το μη ρεαλιστικό πρότυπο που κυριαρχεί. Το body shaming έχει βαθιές πολιτισμικές ρίζες στην κοινωνία, στα Media, στην οικογένεια, στον τρόπο που μεγαλώνουμε, ακόμα και στην τέχνη και τον κινηματογράφο, και φυσικά στις πατριαρχικές κοινωνικές αντιλήψεις και δομές που ακόμα επικρατούν και καθορίζουν τις αντιλήψεις μας.

  Το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση έχει ανοίξει έντονα και στην ελληνική κοινωνία. Αφορμή μπορεί να έχει σταθεί και το γεγονός ότι ασκείται τελευταία body shaming σε ανθρώπους για τα κιλά τους, την κυτταρίτιδά ή τις ραγάδες τους, τα τατουάζ ή τις δερματοπάθειές τους ή το γεγονός ότι πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα μπορεί να γίνονται τα ίδια θύτες κακόβουλων σχολίων. Εντωμεταξύ, γυναίκες και άνδρες με εξωπραγματικά «ιδανικές» διαστάσεις κυριαρχούν στα κοινωνικά δίκτυα, είτε για να επιβάλουν τα καθιερωμένα πρότυπα της βιομηχανίας ομορφιάς που εκθειάζουν το υπερβολικά αδύνατο και γυμνασμένο σώμα, είτε για να μας συμβουλέψουν να αγαπάμε το σώμα μας, όπως είναι...

  Εν μέσω καλοκαιριού, όπου αρκετοί και αρκετές νιώθουν ανασφαλείς στο να εκθέσουν το σώμα τους στα βλέμματα των άλλων, ανοίγουμε τη συζήτηση, όχι μόνο με αφορμή την παραλία, αλλά κυρίως για να μιλήσουμε για το πώς θα καταφέρουμε να χωράμε στα σώματά μας απενοχοποιημένα.

  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  Συμμετέχουν:
  Ειρήνη Γεωργή, Διευθύντρια Δημιουργικού σε Διαφημιστική Εταιρία
  Θωμάς Ζάμπρας, Stand-up κωμικός
  Ελένη Κούμη, Illustrator
  Aντιγόνη Πάντα-Χαρβά, Δημοσιογράφος
  Σήλια Τσιούφη, Μουσικός

  Συντονισμός συζήτησης: Φωτεινή Κοκκινάκη, Δημοσιογράφος, ΓΓ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

  Επιμέλεια: Νίκος Αθανασόπουλος, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μελπομένη Μαραγκίδου

  Οργάνωση παραγωγής: Σμαράγδα Δογάνη, Πάσκουα Βοργιά
  Επίβλεψη κινηματογράφησης και οπτικοακουστικού υλικού: Χρήστος Σαρρής
  Συνεργείο βιντεοσκόπησης και μοντάζ: ALASKA
  Εκτέλεση παραγωγής: Ευγενία Αγκιστριώτη

  Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

  Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

  Δείτε τη συζήτηση εδώ

  Στοιχεία επικοινωνίας