Εκδηλώσεις

30o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

  26 Μαΐου 2022 - 29 Μαΐου 2022
  Λεπτομέρειες:

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Εισερχόμαστε στο 3ο έτος της πανδημίας από τον SARS-CoV-2 χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με σχετική έστω ακρίβεια το τέλος αυτής της περιπέτειας στην οποία έχει εμπλακεί όλος ο κόσμος. Γνωρίζουμε πολύ καλά πια τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που η πανδημία, αλλά και τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισής της, έχει επιφέρει στη ψυχική υγεία και ευεξία. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως ψυχίατροι από την χώρα μας οργάνωσαν και συμμετείχαν σε μια σειρά από τοπικές ή παγκόσμιες μελέτες που το προηγούμενο διάστημα διερεύνησαν σε βάθος αυτές τις επιπτώσεις στον γενικό πληθυσμό. Αποδείχτηκε έτσι περίτρανα το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων, αλλά και η ετοιμότητά τους να ανταποκρίνονται σε έκτακτα επιστημονικά ερωτήματα συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικών ψυχικής υγείας τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια. Πέραν όμως από αυτό, οι συνάδελφοί μας, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, έχουν αντιμετωπίσει ενεργά, υπερβάλλοντας εαυτό, τις αυξημένες ανάγκες ψυχιατρικής φροντίδας των συμπολιτών μας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

  Αισιοδοξούμε ότι σε αυτή τη διαπάλη μεταξύ του ιού, που συνεχώς μεταλλάσσεται, και της επιστήμης, νικήτρια θα βγει σύντομα και οριστικά η δεύτερη. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες πρόληψης που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2. Θα πρέπει να αναδειχτεί η σημασία τους για την προστασία από τις συνέπειες της πανδημίας στη ψυχική υγεία του πληθυσμού αλλά και της προστασίας των ψυχικά ασθενών με χρόνιες και σοβαρές ψυχικές διαταραχές, καθώς φαίνεται ότι τα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρή νόσηση και θάνατο από τον SARS-CoV-2.

  Η ανάγκη συνεχούς προσαρμογής της καθημερινής ψυχιατρικής πράξης στις νέες εξελίξεις που αφορούν την αιτιοπαθογένεια, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, αλλά και στις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και ανάγκες, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και σύνθετη όταν αναφερόμαστε στην SARS-CoV-2 εποχή. Η ανάπτυξη και στην χώρα μας σύγχρονων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες (ψηφιακή ψυχική υγεία) καθίσταται επιτακτική προκειμένου να επιτευχθεί υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένη φροντίδα της ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας.

  Τα προηγούμενα δύο Πανελλήνια Ψυχιατρικά Συνέδρια, το 28ο και το 29ο, διεξήχθησαν αποκλειστικά διαδικτυακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν την ασφαλή φυσική παρουσία στους χώρους ενός συνεδρίου. Το 30ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 26-29 Μαΐου 2022 στη Θεσσαλονίκη υβριδικά. Ελπίζουμε όμως πως αυτή τη φορά η δυνατότητα φυσικής παρουσίας θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από όλους μας προκειμένου να συναντηθούμε ξανά για μια γόνιμη ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων για διάφορα επίκαιρα θέματα που αφορούν τη ψυχική υγεία.

  Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
  Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
  Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας

  Ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής
  26-29 Μαΐου 2022
  Θεσσαλονίκη, ξενοδοχείο Porto Palace
  (26ης Οκτωβρίου 65, 54 628 Θεσσαλονίκη. T: 231 050 4504. www.portopalace.gr)
  Επίσημη γλώσσα
  Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική για τις διαλέξεις των προσκεκλημένων ομιλητών από το εξωτερικό.
  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου

  Στοιχεία επικοινωνίας