Εκδηλώσεις

2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους»

  17 Δεκεμβρίου 2021 - 18 Δεκεμβρίου 2021
  Λεπτομέρειες:

  Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,
  Λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την υψηλή συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους» το 2020, με ικανοποίηση αλλά και αίσθημα ευθύνης σας προσκαλούμε πλέον στο 2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους» που διεξάγεται από 17 έως 18 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

  Η ανάγκη για περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας αλλά και των διαταραχών του εγκεφάλου απαιτεί τη διαρκή συνεργασία επιστημόνων από τους χώρους της νευρολογίας, της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας, της βιολογίας, της φαρμακολογίας, της γενετικής, της νευροαπεικόνισης και της προηγμένης τεχνολογίας. Φαίνεται, όμως, ότι, για τη σφαιρικότερη και ίσως βαθύτερη κατανόηση της σκέψης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του ανθρώπου, απαιτείται ο συνεχής επαναπροσδιορισμός των στόχων και των δυνατοτήτων της νευροεπιστήμης, με τη βοήθεια της φιλοσοφίας, η οποία είναι πλούσια σε συναφείς λογικές, εννοιολογικές/σημασιολογικές και φαινομενολογικές αναλύσεις. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος έρευνας του νου και του νοείν, ως ικανοτήτων και φαινομένων άρρηκτα συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο και με την ενσώματη διάσταση του ανθρώπου, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτελούν ήδη ένα ιδιαίτερα παραγωγικό πεδίο έρευνας της φιλοσοφίας της επιστήμης.

  Θεωρούμε ότι η φυσική συνύπαρξη καταξιωμένων Νευροεπιστημόνων και Φιλοσόφων στο Συνέδριο αυτό αντανακλά μια επιστημονική αναγκαιότητα ετών. Πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη αυτή αλλά και ο διάλογος που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει, θα συνεισφέρουν περαιτέρω στην κατανόηση της σχέσης εγκεφάλου και νου και θα δώσουν έμπνευση για συνέχιση της σχετικής έρευνας από τους νεότερους επιστήμονες. Σας προσκαλούμε λοιπόν,
  να συμβάλετε με τη συμμετοχή και τις προτάσεις σας, την ενεργό παρέμβαση και την εποικοδομητική αξιολόγησή σας στο πολυθεματικό αυτό πρόγραμμα εκπαίδευσης και στην επιτυχία του συνεδρίου.

  Εκ μέρους της Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής:

  Γιωτάκος Ορέστης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος obrela (www.obrela.gr), Editor: Dialogues in Clinical Neuroscience & Mental Health (www.obrela-journal.gr), Director, I care for my brain (www.icareformybrain.org)

  Δάλλα Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος της Mediterranean Neuroscience Society

  Θεοδώρου Πάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

  Χατζημωϋσής Αντώνιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

  Πρόσκληση συμμετοχής με εργασία / Call for Abstracts
  Μπορείτε να συμμετέχετε στο συνέδριο με εργασία σας (ελληνικά/αγγλικά) στέλνοντας την πρότασή σας μέχρι 11 Νοεμβρίου 2021 στο info@obrela.gr. Η πρόταση θα πρέπει να αποτελείται από: 1) Τίτλο παρουσίασης, 2) Ονοματεπώνυμο/α, 3) Ιδιότητα, 4) Ίδρυμα-Φορέας Εργασίας, 5) Τηλέφωνο και email επικοινωνίας, 6) Περίληψη, Ελληνικά ή Αγγλικα, έως 250 λέξεις, 7) την ένδειξη: “για προφορική ανακοίνωση” ή “για e-poster”.
  Οι 3 βραβευμένες εργασίες θα έχουν δικαίωμα δημοσίευσης στο Dialogues in Clinical Neuroscience & Mental Health (www.obrela-journal.gr).

  ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  Στοιχεία επικοινωνίας
  Τηλέφωνο: 2114021352, 2755022201