Εκδηλώσεις

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας – Πρόγραμμα Ψυχαναλυτικής Εκπαίδευσης – Ακαδημαϊκό έτος 2020-21

    Λεπτομέρειες:

    Ινστιτούτο του Φροϋδικού Πεδίου

    Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας

    ΛΑΚΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

    Διδάσκουν: Δ. Βεργέτης, Ντ. Περτέση, Βλ. Σκολίδης

    Γ. Φουντουλάκη, Μ. Φραγκιαδάκη

    Συμμετέχουν: Ντ. Αβδελίδη, Δ. Ανδροπούλου, Ν. Κατσογιάννη, Θ. Ξαφένιας

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ακαδημαϊκό έτος 2020-21

    Διεύθυνση: Ρεθύμνου 5, 1ος όροφος 

    (Μετρό Βικτωρία, πλησίον Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

    Πληροφορίες: info@centrerepsy.gr

    Ιστοσελίδα του Κέντρου : www.centrerepsy.gr

    Facebook : Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

     «…Λέγοντας ότι το καθεστώς του ασυνειδήτου είναι ηθικό, λέμε για την ακρίβεια πως σχετίζεται με την επιθυμία, και πρωτίστως με την επιθυμία του αναλυτή που προσπαθεί να εμπνεύσει τον αναλυόμενο να πάρει τη σκυτάλη αυτής της επιθυμίας». 

    Ζακ-Αλέν Μιλέρ «Διαβάζοντας ένα σύμπτωμα»

    Η ψυχανάλυση, ένα από τα αδύνατα επαγγέλματα, όπως έλεγε ο Φρόυντ, γνώρισε νέα άνθιση και ευρύτερη εξάπλωση χάρη στην ανανεωτική επίδραση της διδασκαλίας του Λακάν. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, από το 1953 έως το 1979, τα Σεμινάριά του διαμόρφωσαν γενιές ψυχαναλυτών, ψυχιάτρων, ψυχολόγων, φιλοσόφων, παιδαγωγών, κτλ. Η προσφορά του Γάλλου ψυχαναλυτή είναι πλέον χαραγμένη για πάντα δίπλα σ’ εκείνη του ιδρυτή της ψυχανάλυσης, κτήμα ες αεί.

    Το πρόγραμμα του Κέντρου Ψυχαναλυτικών Ερευνών εμπνέεται από το έργο της Section clinique, της κλινικής διδασκαλίας η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 στο Τμήμα Ψυχανάλυσης που ίδρυσε ο Ζακ Λακάν στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII. Επίσης, παρακολουθεί στενά τη διδακτική δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ, κύριος σχολιαστής του λακανικού προσανατολισμού και διευθυντής του εν λόγω Τμήματος. Εντάσσεται, γενικότερα, στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στεγάζονται στο “Φροϋδικό Πεδίο”.

    Το πρόγραμμα ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης περιλαμβάνει θεωρητική και κλινική διδασκαλία. Τα θεωρητικά σεμινάρια αναφέρονται στη φροϋδική παρακαταθήκη, αλλά κυρίως αναπτύσσουν τις διάφορες εννοιολογικές κατηγορίες και αρθρώσεις που συγκροτούν τον λακανικό προσανατολισμό. Η κλινική διδασκαλία φέρνει σε επαφή τους σπουδαστές με το πραγματικό της πρακτικής, εξοικειώνοντάς τους με κλινικές περιπτώσεις από τη νοσοκομειακή ή την ιδιωτική πρακτική και βοηθώντας τους να αναγνωρίζουν την υποκειμενική λογική της κάθε περίπτωσης, δηλαδή τον ιδιαίτερο τρόπο συνάρθρωσης του συμβολικού, του πραγματικού και του φαντασιακού. Η συμμετοχή στην Κλινική Ομάδα επιτρέπει στους νέους κλινικούς που έχουν εγκαθιδρυμένη σχέση με τη λακανική ψυχανάλυση να συνομιλήσουν για ζητήματα που αφορούν την καθοδήγηση της θεραπείας.

    Οι ειδικές συνθήκες του εκπαιδευτικού προγράμματος 2020-21 λόγω επιδημίας

    Στη διάρκεια του εφετινού ακαδημαϊκού έτους, το Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών θα λειτουργήσει με ειδικές προσαρμογές του τρόπου διεξαγωγής των σεμιναρίων και όλων των συναντήσεων εν γένει.

    Η βασική αλλαγή είναι ότι όλα τα μαθήματα θα γίνονται με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (20 άτομα) και με αυστηρό σεβασμό των μέτρων προφύλαξης. Κάθε τμήμα των είκοσι ατόμων θα λειτουργεί σαν κλειστό σεμινάριο. Ο κάθε συμμετέχων δεσμεύεται να το παρακολουθήσει στο σύνολό του. Καταργείται δηλαδή η δυνατότητα να πηγαίνει κανείς όποτε θέλει στα μαθήματα που είναι ελεύθερης πρόσβασης. Εφέτος, ελεύθερη πρόσβαση δεν υφίσταται.

    Επίσης, για να διευκολυνθεί η συγκρότηση των εικοσαμελών τμημάτων, τα σεμινάρια διαχωρίζονται σε εκείνα που διατίθενται κατά προτεραιότητα στους “αρχάριους” και σε εκείνα που απευθύνονται πρωτίστως στους “προχωρημένους”. Ως “αρχάριοι” νοούνται όσοι εγγράφονται για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα Ψυχαναλυτικής Εκπαίδευσης καθώς και όσοι γράφτηκαν για πρώτη φορά πέρυσι ή πρόπερσι. Οι παλαιότεροι νοούνται ως “προχωρημένοι”.

    Στην πράξη, ο κάθε αιτούμενος την εγγραφή ή την επανεγγραφή του, εφέτος θα συνοδεύει την αίτησή του με μια δήλωση προτίμησης για τέσσερα σεμινάρια. Εάν είναι αρχάριος θα πρέπει μεταξύ αυτών να δηλώσει τουλάχιστον δύο σεμινάρια αρχαρίων. Αντίστοιχα, εάν είναι προχωρημένος θα πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον δύο σεμινάρια για προχωρημένους. Θα καταβληθεί προσπάθεια να ανταποκρίνεται η σύνθεση των τμημάτων στις προτιμήσεις των υποψηφίων. (Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να ανατρέξει στο υπόδειγμα αίτησης εγγραφής, στο τέλος του παρόντος προγράμματος, όπου αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει).

    Τα εργαστήρια, που είναι εξ ορισμού κλειστά σεμινάρια, θα λειτουργήσουν με το καθιερωμένο σύστημα: η σύνθεσή τους θα οριστεί από τον εκάστοτε διδάσκοντα, στον οποίο θα πρέπει ο υποψήφιος να υποβάλει ξεχωριστό αίτημα. Εν τέλει, ο κάθε σπουδαστής θα μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι τρία σεμινάρια, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων στα οποία τυχόν συμμετέχει. Οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να τροποποιηθούν ελαφρώς ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων.

    Οι εγγεγραμμένοι στην Κλινική Ομάδα δεν χρειάζεται να κάνουν επιπλέον αίτηση εγγραφής. Εάν όμως επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιο άλλο σεμινάριο, πρέπει να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους.

    Τέλος, οι διαδικτυακές παρουσιάσεις (αγγλόφωνες είτε γαλλόφωνες), οι οποίες εισάγονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους σπουδαστές του ΚΨΕ.

    Όσοι ήταν εγγεγραμμένοι την περυσινή χρονιά (2019-20), η οποία διακόπηκε πρόωρα λόγω επιδημίας, έχουν για εφέτος έκπτωση 50 ευρώ στο ποσό της εγγραφής (θα δώσουν εφέτος 200 ευρώ εάν είναι εργαζόμενοι και 100 ευρώ εάν είναι φοιτητές). Για τις νέες εγγραφές ισχύει η τιμή των 250 και 150 ευρώ αντιστοίχως.

    Ο συνοπτικός κατάλογος των σεμιναρίων και των εργαστηρίων για το 2020-21 έχει ως εξής:

    Σεμινάρια για αρχάριους

    1. Μ. Φραγκιαδάκη: Το ασυνείδητο, από τον Φρόιντ στον Λακάν
    2. Βλ. Σκολίδης: Λακανική βιολογία και σωματοσυμβάν
    3. Μ. Φραγκιαδάκη και Βλ. Σκολίδης: Ψυχανάλυση παιδιού και εφήβου

    Σεμινάρια για προχωρημένους

    1. Ντ. Περτέση: Εγκληματολογία και ψυχανάλυση
    2. Δ. Βεργέτης: Ο ύστατος Λακάν σύμφωνα με τον Ζ.-Α. Μιλέρ
    3. Βλ. Σκολίδης: Η λακανική ερμηνεία

    Εργαστήρια

    Α΄. Ντ. Περτέση: Το άγχος

    Β΄. Δ. Ανδροπούλου: Αυτό που επαναλαμβάνεται

    Γ΄. Δ. Βεργέτης: Ο κακός Άλλος

    Δ΄. Ν. Κατσογιάννη: Η ψυχανάλυση στο έργο του Μισέλ Φουκώ

    Ε΄. Θ. Ξαφένιας: Υπερ-νεωτερικότητα – παιδί και οικογένεια

    Διαδικτυακές παρουσιάσεις

    Δ. Ανδροπούλου, Θ. Ξαφένιας, Μ. Φραγκιαδάκη : Από το φροϊδικό Σύμπτωμα στο Σύνθωμα του Τζόις

    ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΔΩ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΨΕΑ 2020-21

    Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 20 Οκτωβρίου

    Προϋποθέσεις εγγραφής στο Πρόγραμμα Ψυχαναλυτικής Εκπαίδευσης

    Το πρόγραμμα ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε λειτουργούς της ψυχικής υγείας καθώς και σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ψυχανάλυσης. Για την παρακολούθηση του προγράμματος απαιτείται τουλάχιστον ένα επίπεδο σπουδών δεύτερου έτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αιτήσεις κατ’ εξαίρεση αυτής της προϋπόθεσης μπορούν να συζητηθούν. Η εγγραφή για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 πρέπει να υποβληθεί, μαζί με το σχετικό βιογραφικό (βλ. παρακάτω) στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@centrerepsy.gr. Για τις ειδικές συνθήκες προετοιμασίας και διεξαγωγής των εφετινών μαθημάτων, βλέπε το εισαγωγικό κείμενο του παρόντος προγράμματος. Καμία εγγραφή νέου σπουδαστή δεν είναι έγκυρη εάν δεν εξοφληθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

    Σε περίπτωση αλλαγής στις ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων, ένεκα εορτών ή απεργιών των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

    Πληροφορίες και εγγραφές: info@centrerepsy.gr

    Η αίτηση εγγραφής πρέπει να συνοδεύεται από την ηλεκτρονική αποστολή των εξής στοιχείων: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail, επαγγελματική ιδιότητα, ύπαρξη ή μη προσωπικής ανάλυσης. Επίσης, ειδικά για εφέτος, ο αιτούμενος πρέπει να δηλώσει το πρώτο έτος εγγραφής στο ΚΨΕ (με τις εξής επιλογές: 2020-21, ή 2019-20, ή 2018-19, ή “πριν από το 2018”), καθώς και τέσσερα σεμινάρια πρώτης προτίμησης (από τα αριθμημένα ως 1-6). 

    Στοιχεία επικοινωνίας