Εκδηλώσεις

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και ΔΑΦ

  20 Ιανουαρίου 2024 - 21 Ιανουαρίου 2024
  Διεξαγωγή:
  • Online
  Λεπτομέρειες:
  Ημερομηνίες διεξαγωγής 20-21/01, 2024
  Ώρες διεξαγωγής Σάββατο: 15:00μ.μ-20:00μ.μ, Κυριακή: 10:00π.μ-15:00μ.μ
  Διάρκεια 10 ώρες
  Χώρος Διεξαγωγής Διαδικτυακό (μέσω ΖΟΟΜ)

  Εισηγητές:

  Ορφανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος, M.Ed., Ειδικός ΑΒΑ, RDI Certified Consultant,        Επιστημονική Διευθύντρια Τμήματος Αυτισμού ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.

  Απευθύνεται σε ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, γονείς, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν θεραπευτικά με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και της νοητικής στέρησης.

  Ένα αποκλειστικά Πρακτικό Σεμινάριο  στο οποίο θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό καρτών του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. με βασικές θεματικές ενότητες, εστιασμένες στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με τη χρήση οπτικοποιημένου υλικού. 

  Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν ηλεκτρονικά το υλικό των εισηγήσεων.

  Πληροφορίες

  Τα θέματα σεξουαλικότητας απασχολούν σημαντικά τις οικογένειες με παιδιά και εφήβους με ΔΑΦ και προβληματίζουν αρκετά τους γονείς ως προς τον κατάλληλο χειρισμό σε κάθε συνθήκη. Αφενός παρατηρείται πως μπορεί η οικογένεια να δυσκολεύεται να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα αυτό και να δίνει έμφαση σε άλλους τομείς μάθησης και εκπαίδευσης. Άλλοτε πάλι μπορεί να το φέρουν οι γονείς σαν βασικό θέμα που τους προβληματίζει, τους προκαλεί αμηχανία και ζητούν άμεσα καθοδήγηση.

  Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα εκπαιδευτούν σε όλα τα θέματα καθοδήγησης της οικογένειας, θα καταρτιστούν στην οργάνωση θεραπευτικού πλάνου σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και στον συνδυασμό προγραμμάτων για την επίτευξη των στόχων.

  Θεματικές ενότητες          

  Στο σεμινάριο θα αναλυθούν:

  • θέματα σεξουαλικότητας παιδιών-εφήβων με ΔΑΦ,
  • μεθοδολογίες και τεχνικές παρέμβασης,
  • η συμβουλευτική προσέγγιση της οικογένειας και των σημαντικών άλλων.

  Όταν ένα παιδί με ΔΑΦ μας δείχνει έντονα στοιχεία σεξουαλικότητας, είναι πολύ χρήσιμο να μπορούμε να κατανοήσουμε και να διαχωρίσουμε αν όντως έχει να κάνει με την σεξουαλικότητά του ή αν υπάρχουν αισθητηριακού ή άλλου τύπου εμπλοκές.

  Ένα καλό αναπτυξιακό και αισθητηριακό προφίλ είναι απαραίτητο πριν την οποιαδήποτε παρέμβαση.

  Ερωτηματολόγια και αξιολόγηση είναι τα εργαλεία μας προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα πρόγραμμα σεξουαλικής εκπαίδευσης είναι πάντα εξατομικευμένο και μπορεί να βασίζεται σε βασικές τεχνικές παρέμβασης και θεραπευτικές προσεγγίσεις (Α.Β.Α, TEACCH κ.α.). Προϋποθέτει βασικές κοινωνικές δεξιότητες, κατανόηση των κοινωνικών κύκλων, κατανόηση της έννοιας του προσωπικού χώρου, κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, αναγνώριση ιδιωτικών και δημόσιων πλαισίων, καθώς επίσης εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής.

  Με πολύ προσοχή θα αναλύσουμε μαζί τη χρήση της οπτικοποίησης στην εκπαίδευση, κοινωνικές ιστορίες, πρακτικά ζητήματα και ουσιαστικά τρόπους διαχείρισης των επιμέρους δυσκολιών που αναδύονται στην εκπαίδευση των ατόμων με ΔΑΦ.

  Ακόμα περισσότερο θα αναλύσουμε ποιος είναι ο ρόλος της θεραπευτικής ομάδας και ποιος είναι ο ρόλος των γονέων σε ένα πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ποια είναι η οριογραμμή του δικού μας ρόλου και που εμπλέκονται μόνο οι γονείς.

  Κανονισμός διαδικτυακής παρακολούθησης

  • Οι εκπαιδευόμενοι που έχουν επίσημα κατοχυρώσει τη συμμετοχή τους ενημερώνονται 2 ημέρες πριν την έναρξη της εκπαίδευσης στο προσωπικό τους email σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης.
  • Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρακολούθησης είναι απαραίτητο οι κάμερες να παραμένουν ανοιχτές και να κλείνουν μόνο σε συνθήκη διαλείμματος.
  • Είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση ακουστικών όταν κάποιος δεν βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο λόγω σεβασμού των προσωπικών δεδομένων όλης της ομάδας και προστασίας του απορρήτου των κλινικών περιστατικών που αναλύονται.
  • Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευόμενος έχει κλειστή την κάμερα θα θεωρείται απών/απούσα και δεν θα μπορεί να λάβει τη βεβαίωση παρακολούθησης εάν δεν έχει παρακολουθήσει το 80% των συνολικών ωρών της εκπαίδευσης.
  • Σε περίπτωση απουσίας χρειάζεται να ενημερώνετε στο email dikepsy@dikepsy.gr σχετικά με την ημερομηνία και τις ώρες που θα χρειαστεί να απουσιάσετε.
  • Δεν επιτρέπεται η μαγνητοσκόπηση των σεμιναρίων.

  Ολοκλήρωση εκπαίδευσης

  Στο τέλος της εκπαίδευσης όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

  Για τη χορήγηση της βεβαίωσης είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του 80% των συνολικών ωρών της εκπαίδευσης, καθώς και η αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων.

  Κόστος εκπαίδευσης 

  Για εγγραφές έως 08/01         110€

  Για εγγραφές από 09/01         130€

  Το εκπαιδευτικό υλικό καρτών Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης για παιδιά με Αναπτυξιακές Δυσκολίες διατίθεται από το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ στην τιμή 160 €.

  Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α. 24%.

  Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής στο link

  https://dikepsy.gr/etn/sexoualiki-diapaidagogisi-kai-daf/

  και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

  Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

  Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας https://dikepsy.gr/  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο.

  Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ 698 8080383.

  Στοιχεία επικοινωνίας
  Τηλέφωνο: 6988080383