Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Διακριτικά γνωρίσματα της κανονικόμορφης ψύχωσης»

  13 Μαΐου 2022
  Διεξαγωγή:
  • Online
  Λεπτομέρειες:

  Διαδικτυακή παρουσίαση μέσω zoom του βιβλίου του Jean-Claude Maleval "Repères pour la psychose ordinaire”, ed. Navarin.

  Ο Ζαν-Κλοντ Μαλβάλ, είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου και της Παγκόσμιας Ένωσης Ψυχανάλυσης

  Η παρουσίαση θα διαρκέσει 60’ και θα ακολουθήσει συζήτηση 30’

  Η παρουσίαση είναι γαλλόφωνη με ελληνική μετάφραση

  Απαιτείται εγγραφή για τη συμμετοχή σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

  Welcome! You are invited to join a meeting: Διάλεξη του Jean-Claude Maleval. After registering, you will receive a confirmation email about joining the meeting.

  Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό μήνυμα που θα περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να συμμετέχετε στη συνάντηση.

  περιορισμένος αριθμός συμμετοχών

  Υπεύθυνοι της εκδήλωσης: Ντόσια Αβδελίδη, Δέσποινα Ανδροπούλου, Θάνος Ξαφένιας, Μαρίνα Φραγκιαδάκη

  «Η κανονικόμορφη ψύχωση είναι μια δημιουργία που θεωρώ ότι εξάγεται μέσα από την τελευταία διδασκαλία του Λακάν […] Στοιχημάτισα ότι το εν λόγω σημαίνον θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντήχηση».
  Ζ.-Α. Μιλέρ, Επιτέλεσμα επιστροφής στην κανονικόμορφη ψύχωση

  Διακριτικά γνωρίσματα της κανονικόμορφη ψύχωσης

  Η ψύχωση μας επερωτά. Μας ανησυχεί: προτείνουμε πρωτόκολλα δίχως καν να ακούμε τους ασθενείς… Η διδασκαλία του Λακάν πάνω στην ψυχωτική δομή και η έννοια της κανονικόμορφης ψύχωσης μας δίνουν έναν γνώμονα. Ο συγγραφέας αναδεικνύει αφενός τους πρωταρχικούς κόμβους που χαρακτηρίζου την κανονικόμορφη ψύχωση, αφετέρου δε τον τρόπο που αυτή βρίσκει ώστε να σταθεροποιηθεί.

  Όταν στο πλαίσιο του πραγματικού, του συμβολικού και του φαντασιακού λείπει ένας σύνδεσμος - σφικτήρας, τότε τα στοιχειώδη φαινόμενα διαταράσσουν το υποκείμενο. Πρόκειται να εντοπίσουμε κάποια διακριτά ενδεικτικά σημάδια ενός αποκατεστημένου αν και μη βορρόμειου κόμβου, που επιτρέπουν μια σύμπλευση με τον κοινωνικό δεσμό. Σε αυτό το σημείο ανακαλύπτουμε πολλές επινοήσεις των υποκειμένων ώστε να αναπληρώσουνε την πατρική λειτουργία: δημιουργία ενός συνθώματος, στήριγμα σε μια ταύτιση, συρραφή του ego, προσανατολισμός σε μια φαντασίωση, κλπ. – αναπληρώσεις που στηρίζει και ευνοεί η ανάλυση.

  Η κλινική της κανονικόμορφης ψύχωσης ανοίγει μια δίοδο στην παρεκτροπή της σύγχρονης απόλαυσης.

  Ζαν – Κλοντ Μαλβάλ

  Ψυχαναλυτής, μέλος της Σχολής του φροϊδικού Αιτίου και της Παγκόσμιας Ένωσης Ψυχανάλυσης, ομότιμος καθηγητής κλινικής ψυχολογίας. Είναι συγγραφέας των εξής βιβλίων: Εκπληκτικοί εμπαιγμοί της αυταρχικής ψυχοθεραπείας (2012), Ακούστε τους καλλιτέχνες (2012), Η διάκλειση του Ονόματος-του-Πατέρα (2000) και Η λογική του παραληρήματος (1996).