Επιμέλεια – Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Συγγραφέας : Emi Boscamp
Η παροιμία «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» μοιάζει πλέον εντελώς ξεπερασμένη κα πιθανόν μπορεί ν’ αντικατασταθεί με την εξής: «το έξυπνο πουλί από το smartphone πιάνεται».
Το έχουμε κάνει όλοι: όταν κάτι μας διαφεύγει ή δεν επανέρχεται άμεσα στη μνήμη μας, αντί να παιδέψουμε λίγο το μυαλό μας, κάνουμε μια νέα αναζήτηση στο διαδίκτυο. Είναι η εύκολη λύση.
Δυστυχώς, όμως, μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το να έχει κανείς όλη τη γνώση του κόσμου άμεσα διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού, τον κάνει να αποφεύγει να σκέφτεται ο ίδιος. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Waterloo βρήκαν ότι οι χρήστες των smartphones που βασίζονται στη διαίσθησή τους περισσότερο όταν έχουν να πάρουν αποφάσεις, τείνουν να στηρίζονται περισσότερο σε μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου παρά στη δική τους δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων. Οι κινητές συσκευές τους επιτρέπουν ή ίσως αποτελούν και την αιτία να συμπεριφέρονται περισσότερο τεμπέλικα από ότι στο παρελθόν.
Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Gordon Pennycook, σημειώνει ότι: «Οι άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν πληροφόρηση σχετικά με κάτι που ήδη γνωρίζουν ή μπορούν να μάθουν εύκολα αλλά δε θα καταβάλλουν κόπο να συλλογιστούν πάνω σε αυτό».
Σε τρεις έρευνες με 660 συμμετέχοντες συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν πολλές παραμέτρους όπως ο τρόπος μάθησης που κινείται ανάμεσα στο διαισθητικό και τον αναλυτικό, τον προφορικό λόγο και τη μαθηματική σκέψη. Στη συνέχεια, εξέτασαν τις συνήθειες χρήσης των ιδιοκτητών των smartphones.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που επέδειξαν τις ισχυρότερες γνωστικές ικανότητες και προθυμία να σκέφτονται αναλυτικά, ξόδευαν λιγότερο χρόνο αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο με τα smartphones τους.
Ο Penny Cook λέει: «η έρευνά μας, φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία που συνδέουν την υπερβολική χρήση των smartphones με τη χαμηλή νοημοσύνη. Όμως, εάν τα ίδια τα smartphones ευθύνονται για τη μείωση της νοημοσύνης, είναι ένα ανοικτό ερώτημα που απαιτεί επιπλέον έρευνα στο μέλλον».
Οι ερευνητές πιστεύουν πως αν στρεφόμαστε στα κινητά μας τηλέφωνα αναζητώντας τη λύση στα προβλήματά μας, επιταχύνουμε τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.
Ο Nathaniel Barr, επίσης συγγραφέας της έρευνας, σημειώνει πως «η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στα smartphones και στις άλλες συσκευές μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν τα smartphones και το βαθμό που αυτά έχουν εμφιλοχωρήσει στην ανθρώπινη ψυχολογία, τόσο, ώστε μη θυμόμαστε καν τη ζωή μας χωρίς αυτά. Ίσως έχουμε ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο».
Μπορεί να μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο το συναίσθημα πως κάτι μας διαφεύγει αλλά είναι προτιμότερο για σας να αφήσετε το μυαλό σας να παιδευτεί λίγο πριν απλώσετε το χέρι να πιάσετε το κινητό σας.
Πηγή: http://www.mindbodygreen.com