Χρόνος ανάγνωσης 4 ΄

Μιλήστε μας λίγο για εσάς και τη δουλειά σας.

Ονομάζομαι Κορίνα Διαμαντοπούλου, μένω στην Αθήνα και είμαι ψυχολόγος. Σπούδασα ψυχολογία στην Αγγλία και στη Σκωτία, πολύ σύντομα όταν γύρισα στην Ελλάδα ασχολήθηκα και δούλεψα ως ψυχολόγος σε  παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, κάτι που ήταν ήδη στα ενδιαφέροντά μου καθώς η πτυχιακή μου αφορούσε αυτόν το πληθυσμό. Αυτή η δουλειά με έφερε σε επαφή με τους γονείς των παιδιών με αποτέλεσμα να αρχίσω να δουλεύω συμβουλευτικά με ενήλικες.
Στη συνέχεια, αυτή η επαφή με οδήγησε στο να αποκτήσω τον δικό μου χώρο εργασίας όπου μέχρι και σήμερα κάνω θεραπεία ενηλίκων. Παρότι η έδρα μου βρίσκεται στην Αθήνα, προσπαθώ να βρίσκομαι και σε επαφή με ανθρώπους που μένουν στην επαρχία καθώς δεν έχουν πάντα την ίδια πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και σε καλή πληροφόρηση . Σε αυτό το πλαίσιο είχε διεξαχθεί μία ομιλία στη Σκύρο με θέμα ¨Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση:Πρόληψη και Αντιμετώπιση΄ (Σκύρος, 2015). Παράλληλα, καθώς ο χώρος της ψυχικής υγείας είναι ένας χώρος που συνεχώς εξελίσσεται προσπαθώ πάντα να μένω ενήμερη παρακολουθώντας ή/και συμμετέχοντας σε σεμινάρια, ομιλίες και συνέδρια.

Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική σας προσέγγιση και ποιες οι σπουδές σας;

Το πρώτο μου πτυχίο στην ψυχολογία το ολοκλήρωσα στο Λονδίνο, Αγγλία(Goldsmiths University, BSc Psychology) . Ήταν μία πρώτη επαφή σε ακαδημαϊκό πλαίσιο με τον χώρο της ψυχολογίας. Μου ήταν ξεκάθαρο πως με ενδιέφερε πολύ. Παράλληλα μου είχαν δημιουργηθεί διάφορα ερωτήματα κάτι που με οδήγησε στο Εδιμβούργο, Σκωτία (University of Edinburgh, MSc History and Theory of Psychology). Εκεί ολοκλήρωσα το μεταπτυχακό μου, ένας συνδυασμός ψυχολογίας, ψυχιατρικής και φιλοσοφίας. Ήταν ένα πλούσιο μεταπτυχιακό με μαθήματα όπως ψυχιατρική, ενσωματωμένη νόηση (embodied cognition), φιλοσοφία της ψυχολογίας, έρευνα στη ψυχολογία κ.α. Αν και ένα αρκετά θεωρητικό μεταπτυχιακό μου ανέπτυξε τον τρόπο σκέψης μου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτόν τον χώρο εργασίας.  Αυτή η διεπιστημονική , κατεύθυνση,η οποία για εμένα καταφέρνει να προσεγγίζει τον άνθρωπο πιο αποτελεσματικά με οδήγησε και στην προσέγγιση που θα ακολουθούσα αργότερα ως μοντέλο ψυχοθεραπείας. Σύντομα ολοκληρώνω την μετεκαπαίδευσή μου στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία στα Συγχρονα Αμφιαράεια με υπευθυνο τον κ. Ιωάννη Νεστορος.

Η συνθετική προσέγγιση βασίζεται στην υπόθεση πως η διαφορετικότητα των ανθρώπων καθιστά αδύνατο να εξηγηθούν όλες οι συμπεριφορές όλων των ανθρώπων στηριζόμενοι σε ένα μοντέλο. Ανάλογα λοιπόν με το άτομο που ένας ψυχοθεραπευτής έχει απέναντί του, με την κατάσταση που αντιμετωπίζει αλλά και με τον ίδιον τον ψυχοθεραπευτή διαμορφώνεται ένα μοναδικό ψυχοθεραπευτικό μοντέλο με σκοπό να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Πείτε μας με λίγα λόγια πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται.

Βασιζόμενη στο συνθετικό μοντέλο διαμορφώνεται το κατάλληλο πλαίσιο το οποίο θα πληρεί τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Αυτό σημαίνει, πάντα σε απόλυτη συνεργασία με τον θεραπευόμενο, η αναγνώριση αυτών των αναγκών. ‘Άλλοτε είναι ξεκάθαρα τα αιτήματα ενός θεραπευόμενου κάτι που καθιστά αυτή τη διαδικασία σύντομη,  άλλοτε τα αιτήματα και οι λόγοι για τους οποίους αναζήτησε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι πολύπλοκα με αποτέλεσμα η ίδια η διαδικασία να διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εφόσον αυτά έχουν ξεκαθαριστεί, ξεκινάει να διαμορφώνεται μία σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή , μία σχέση που σε μεγάλο βαθμό θα ορίσει και την πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά σας;

Όταν έρχεσαι σε επαφή με τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ανθρώπους με τους οποίους δημιουργείς ισχυρούς δεσμούς είναι αναπόφευκτο να συναντήσεις άτομα με τα οποία έχετε διαφορετικές αρχές, διαφορετικά πιστεύω ακόμη και διαφορετικές αξίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει ο ψυχοθεραπευτής να είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και να μην αφήσει τον εαυτό του να παρασυρθεί ενσωματώνοντας στην ψυχοθεραπεία τις δικές του πεποιθήσεις. Πάντα η κατευθυντήρια γραμμή ενός ψυχοθεραπευτή είναι να βοηθήσει τον ψυχοθεραπευόμενο να επιτεύξει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί σεβόμενος τις αρχές του εκάστοτε θεραπευόμενου και αποδέχοντας το ενδεχόμενο σε προσωπικό επίπεδο κάποιες φορές να διαφωνεί. 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Η πρώτη φορά είναι μία γνωριμία μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή . Έχει σημασία ο θεραπευόμενος να εκφράσει τους λόγους της επίσκεψής του και κάποιους αρχικούς προβληματισμούς και στόχους. Αυτό όμως που θα κρίνει αν θα συνεχίσει της θεραπεία με το συγκεκριμένο άτομο ή όχι είναι το πώς θα νιώσει σε σχέση με τον θεραπευτή. Αφού λήξει η πρώτη συνεδρία καλό είναι να κάνει μία ανασκόπηση/εκτίμηση της συνεδρίας. Εφόσον νιώσει πως δεν του ταιριάζει ο/η συγκεκριμένος ψυχολόγος, ακόμη κι αν δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια ακριβώς γιατί , τότε είναι καλύτερο να παραπεμφθεί σε κάποιον άλλο. Αν από την άλλη νιώσει πως μπορεί να συνεργαστεί με τον συγκεκριμένο άνθρωπο τότε η θεραπευτική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Μια καλή ψυχοθεραπεία βασίζεται σε μια ειλικρινή και ουσιαστική σχέση μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή η οποία αρχίζει να διαμορφώνεται από την πρώτη κι όλας συνάντηση και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει και τα δύο μέλη να συμβάλλουν σε αυτό. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής έχει επίγνωση  όλων των παραπάνω συνιστώσεων που λαμβάνουν χώρα σε μία συνεδρία και καθοδηγεί τον θεραπευόμενο σε μία κατεύθυνση όπου ο ίδιος ο θεραπευόμενος θα αποφασίσει την πορεία της εκάστοτε ψυχοθεραπείας.

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας.

Όταν ένας θεραπευόμενός μου σε μία από τις τελευταίες συνεδρίες που είχαμε μου είπε ΄Θυμάσαι πώς ήμουν τότε;΄ αναγνωρίζοντας την προσωπική του πρόοδο. Σε ένα βαθμό είναι μία ωραία ανάμνηση στην περίπτωση που έχω συμβάλλει και εγώ σε αυτό. Κυρίως όμως είναι μία θετική ανάμνηση διότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατάφερε να αντιμετωπίσει κάποιες προσωπικές του δυσκολίες αναδιαμορφώνοντας έτσι και στοιχεία του χαρακτήρα του, έχοντας πάντα επίγνωση αυτής της προσωπικής του εξέλιξης  και όχι “ξεχνώντας και προχωρώντας”. Αυτό για εμένα ήταν το επίτευγμά του.  

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει μαζί σας ραντεβού;

Έχω το προσωπικό μου χώρο στο Μοναστηράκι, Αιόλου 19Γ, στον 4ο όροφο, με καλή πρόσβαση από μετρό Σύνταγμα και Μοναστηράκι .

Το email μου είναι corina.diamanto@gmail.com και το κινητό μου 6946199250 τα οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάποιος για να κλείσει ραντεβού ή να με ρωτήσει κάτι που τον απασχολεί.