Αναβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.
________________________________________________________________
Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 στις 12:00 – 14:00
Polis Art Café. Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο.
Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα
ο Δημήτρης Λιγνάδης, ηθοποιός – σκηνοθέτης και
ο Χάρης Μωρίκης, κλ. ψυχολόγος – ψυχαναλυτής συζητούν με θέμα:
Η καταστροφικότητα στην καρδιά της ανθρώπινης φύσης: ξαναδιαβάζοντας Θουκυδίδη
Οι δυνάμεις που κατατείνουν στην αποσύνδεση, την αποσύνθεση, βρίσκονται επί το έργον στο κύτταρο, στο ψυχικό σύστημα του υποκειμένου, αλλά και στη συλλογικότητα. Αρωγός τους ο κακοήθης ναρκισσισμός, ένας «καρκίνος» σε διαρκή ετοιμότητα να αναπτυχθεί. Στις πολεμικές συρράξεις, το βάρος από τους μελετητές δίδεται πρωτίστως σε εξωτερικούς παράγοντες, πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς, ενώ αγνοείται η συμμετοχή του ψυχικού: ποιοι είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν, τι διαρκώς έχουν μέσα τους. Σε τι είδους ψυχική εμπειρία αντιστοιχεί ο πόλεμος, η λήψη των αποφάσεων, το ασυνείδητο ατόμων και ομάδων πώς διαμορφώνει τις εξελίξεις;
Ο Θουκυδίδης, συνέγραψε κάτι απείρως συνθετότερο από μία ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου. Είναι ο πρώτος διανοητής που ασχολείται με την εξέταση παραγόντων πίσω από τα φαινόμενα, αναδεικνύοντας με συγκλονιστικό τρόπο το τι είναι επίσης η ανθρώπινη φύση, «το στρεβλό υλικό της ανθρωπότητας». Η ματιά του στα γεγονότα αποτελεί μία έκτυπη αποτύπωση ψυχικών ρευμάτων. Μέσα από την ακτινογραφία στην οποία υποβάλλει τον πόλεμο, αναδεικνύονται πρόσωπα και ομάδες ως φορείς των δυνάμεων καταστροφικότητας, των ενορμήσεων θανάτου, όπως τις ανέδειξε η ψυχαναλυτική θεώρηση. Η αναπάντεχη έκλυση της καταστροφικότητας, στα πλαίσια της Δημοκρατίας – πρότυπο, της Αθήνας του 5ου αιώνα αγγίζει, μέσα από τη γραφίδα του Θουκυδίδη, τα ύψη του τραγικού, δημιουργώντας αναπόφευκτα και οδυνηρά ερωτήματα για το τι διαρκώς εμφωλεύει στον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Διετέλεσε Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και αναπλ. Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του. Από το 2017 έως σήμερα, αναπτύσσει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, «τα Μαθήματα Πολέμου», βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση της βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας. Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών.
Ο Χάρης Μωρίκης σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θες/νίκης, κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ ψυχολογίας, ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Έχει δημοσιεύσει μία τετράπτυχη εργασία που διερευνά τις ενδοψυχικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της Τέχνης, έχοντας ως πλοηγό το φροϋδικό έργο.