Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο ρόλος της φωτογραφίας στη ζωή σας;
Στην εποχή μας, η συγκρότηση της ταυτότητας του εαυτού διαμεσολαβείται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από τη φωτογραφία. Είτε από τις φωτογραφίες που βλέπουμε ως θεατές (μόδα, διαφήμιση, περιοδικά) είτε από αυτές που τραβάμε εμείς οι ίδιοι. Παράλληλα, τα βλέμματα στα οποία εκτιθόμαστε μέσω των κοινωνικών δικτύων, λειτουργούν πάνω μας με τρόπο καθοριστικό, που δεν γίνεται όμως συνειδητά κατανοητός.
Η δύναμη των εικόνων συχνά έγκειται στην πολυσημία τους, δηλαδή στην ιδιότητά τους να έχουν πολλά και διαφορετικά νοήματα, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει, μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο, την επανανοηματοδότηση της προσωπικής μας ιστορίας και να φωτίσει πολύπλευρα τις εμπειρίες που καλούμαστε να επεξεργαστούμε.
Σε σχέση με άλλα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε θεραπευτικά και συμβουλευτικά πλαίσια (εικαστικά, θέατρο, μουσική), η φωτογραφία έχει το πλεονέκτημα της ευκολίας να καταπιαστεί κανείς μαζί της και του άμεσου ελέγχου του τελικού αποτελέσματος. Έτσι, εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό το άγχος της έκθεσης στους άλλους, με αποτέλεσμα τα μέλη της ομάδας να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ποιος είναι ο στόχος του εργαστηρίου;
Η ανάπτυξη ενός εκφραστικού μέσου αλλά κι ενός εργαλείου, ικανού να παράσχει στους συμμετέχοντες με τρόπο άμεσο και βιωματικό μια πολύπλευρη κατανόηση των διαφορετικών ρόλων – φωνών που συγκροτούν την εικόνα του εαυτού. Μέσα από μια διαλογική προσέγγιση θα εξερευνήσουμε και θα διευρύνουμε το ρεπερτόριο των ρόλων που ο καθένας και καθεμία από εμάς υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας και θα αντλήσουμε από την γνώση και την σοφία που αυτοί κουβαλούν.
Μέθοδος – Τί είναι το phototherapy;
Η χρήση της φωτογραφίας ως εργαλείο στα χέρια ειδικών ψυχικής υγείας, δεν είναι καινούρια. Η εξέλιξη όμως της φωτοθεραπείας ως ξεχωριστή θεραπευτική προσέγγιση γίνεται τη δεκαετία 1970-1980 από πρωτοπόρους θεραπευτές σε Αμερική και Καναδά, όπως η Judy Wieser και ο David Krauss. Παράλληλα, αρκετοί καλλιτέχνες φωτογράφοι είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο ως μέθοδο παρατήρησης και αυτοθεραπείας, όπως η περίφημη αγγλίδα φωτογράφος και ακιβίστρια Jo Spence. Μέσω των τεχνικών που οι καλλιτέχνες αυτοί ανέπτυξαν και εξέλιξαν, καθιερώθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε θεραπευτική φωτογραφία.
Στις μέρες μας, λόγω της εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας και της μεγάλης διάδοσης φωτογραφικών μέσων, η φωτοθεραπεία και η θεραπευτική φωτογραφία, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.
Το εργαστήριο eyeD, αξιοποιεί τη σύγχρονη θεωρία και πρακτική της πρωτοποριακής αυτής προσέγγισης , συνδέοντας τη με τις απαιτήσεις και ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Η χρήση φωτογραφικών εικόνων σε διάφορες μορφές (εικόνες που οι συμμετέχοντες βρίσκουν στο προσωπικό ή οικογενειακό άλμπουμ, πορτραίτα και αυτοπορτραίτα, φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι αλλά και συλλέξει από διάφορες πηγές, εικόνες που θα φέρνει ο συντονιστής), μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση θεμάτων στη ομαδική διεργασία και να διευκολύνει την συναισθηματική έκφραση των συμμετεχόντων.
Τι χρειάζεται να ξέρω για να συμμετέχω online;
Μόνο να έχεις πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ. Δεν χρειάζεται κάμερα ή άλλος εξοπλισμός. Το εργαστήριο πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας e-learning και δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, θα υπάρχει ακριβής καθοδήγηση. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όλες οι «συζητήσεις» και ασκήσεις θα γίνονται γραπτώς.
Εισηγητής: Γιάννης Καυκάς
Γιατί μπορώ να σε βοηθήσω μ’ αυτό το εργαστήριο;
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1980, όπου και μεγάλωσα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Documentary Photography στο Newport, University of Wales. Έχω επίσης εκπαιδευτεί στην Συστημική και την Αφηγηματική προσέγγιση, αλλά και στην χρήση της Φωτογραφίας στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική.
Έχω οργανώσει και συντονίσει ομάδες φωτοθεραπείας για παιδιά, έφηβους και ενήλικες, αλλά και κοινωνικά αποδυναμωμένες ομάδες σε διάφορα πλαίσια όπως το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικώς Χωριών SOS, το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και σχολεία της Αθήνας.
Εργάζομαι τόσο σαν ψυχολόγος, όσο και σαν φωτογράφος.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Διάρκεια: 6 εβδομάδες
Ημερομηνίες: 02 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2016
Κόστος: 20 €/εβδομάδα – σύνολο 120 € σε δύο δόσεις
10% έκπτωση για άνεργους, φοιτητές, συνταξιούχους και για 2 ή περισσότερα άτομα που εγγράφονται μαζί
Email: seminaria@psy-che.gr
Τηλ: 697 339 1357
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής
Μέρος του θεωρητικού υλικού θα είναι στ’ αγγλικά.
Κατεβάστε εδώ την αίτηση συμμετοχής:
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Περιορισμένος αριθμός ατόμων στην ομάδα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
www.psy-che.gr
EyeD – Phototherapy
Χρόνος ανάγνωσης 3 ΄