…Ακούω καθημερινά για τόσους ανθρώπους που φεύγουν και το μυαλό μου πετάει. Αν έφευγα κι εγώ; Με μια ποιότητα ζωής που φθίνει όλο και περισσότερο… πώς μπορεί κανείς να μην το σκέφτεται; Υποθέτω πως είμαι σε πένθος όχι μόνο για την απώλεια των δυο πιο κοντινών μου ανθρώπων αλλά για την κατάντια και την ντροπή που ζω την έλλειψή τους μέσα στον πόλεμο που μας βρήκε, αυτό που οι πολιτικοί μας αποκαλούν κομψά «οικονομική κρίση». Γιατί, αναπόφευκτα συνδέω αυτό που ζω εγώ στην προσωπική μου ζωή με την μιζέρια που βουλιάζει η κοινωνία μας. Άλλες στιγμές σκέφτομαι πως ίσως η κρίση χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους σαν πρόσχημα για να τολμήσουν να ζήσουν αυτά που η βολεμένη ζωή τους στερούσε. ….
Γιάννης Βαϊτσαράς, Κλινικός ψυχολόγος-ψυχαναλυτής
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ το μυθιστόρημα του ψυχολόγου Γιάννη Βαϊτσαρά με τον χαρακτηριστικό τίτλο Απώλειες. Το έργο έχει την μορφή ημερολογίου που κρατάει ένας ψυχαναλυτής. Μέσα από ταυτή την ορατή και αόρατη διαδρομή ψυχών και συνειδήσεων σκιαγραφείται το πάθος, η απελπισία και η ελπίδα του ανθρώπου τα συνταρακτικά συναισθήματα και οι εμπειρίες που ορίζουν τελικά τη ζωή όλων μας.
Στις συνεδρίες της Τρίτης, η Ειρήνη ζει τον χωρισμό από εραστή της με τον οποίο την συνέδεε μια αμφιθυμική σχέση. Στις συνεδρίες του Σαββάτου, ένας πρώην πολιτικός, ο Αριστομένης, βιώνει το πένθος μιας ζωής μέσα στην εξουσία, το ψέμα και την διαφθορά.
Οι δυο αναλυόμενοι συνδέονται με μια μυστηριώδη και μοιραία γυναίκα, τη Νίκη. Είναι άγνωστη στον ψυχαναλυτή αλλά παρούσα στη φαντασία του μέσα από τις διηγήσεις των ασθενών του.
Ο ίδιος ο ψυχαναλυτής υποφέρει, ζώντας με έναν βαρύ πόνο, μετά από τον θάνατο της νεαρής γυναίκας του. Το μυθιστόρημα προσπαθεί να αποδώσει τις σύνθετες διεργασίες για την διαχείριση του πένθους, πάνω και πίσω από το ψυχαναλυτικό ντιβάνι.
Σε όλο το κείμενο υπάρχει η υπολανθάνουσα αγωνία της σύγκρουσης ανάμεσα στην απώλεια και τη δημιουργία. Διαφαίνεται η μόνιμη μάχη της ανθρώπινης υπόστασης ανάμεσα στους δυο άρχοντες της ψυχικής ζωής, τον θάνατο και τον έρωτα.
Ο Γιάννης Βαϊτσαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Έζησε στη Γαλλία, όπου σπούδασε αρχικά Αρχιτεκτονική και Κοινωνική Ανθρωπολογία, στη συνέχεια Κλινική Ψυχολογία. Εκεί έκανε και την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία, στην Μέση Eκπαίδευση της Γαλλίας και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων του 17ου διαμερίσματος του Παρισιού. Από το 2000 ζει στη Θεσσαλονίκη όπου δουλεύει ως κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί δύο βιβλία του από τις εκδόσεις Κοντύλι.
1. Διηγήματα Ψ, το 2012, 2. Ακούω όπως Αγαπάω, ψυχαναλυτικές ιστορίες καθημερινότητας, το 2013. Στα γαλλικά εκδόθηκαν δύο βιβλία του από τις εκδόσεις L’Harmattan: Écouter comme aimer, το 2012 και Le cabinet de Nicephore P. το 2013.
Το Απώλειες, ημερολόγια ψυχανάλυσης, είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Εκδόσεις: ΕΝΕΚΕΝ
Έτος έκδοσης: 2013
Αριθμός σελίδων: 130
Αρχική τιμή: 10 €