Χρόνος ανάγνωσης 3 ΄

Από την Δήμητρα ΖερβάκηBusiness Coach, ΕΜΒΑ, PMP, TTT

Όπως τα πάντα στη ζωή μας είναι ιδέες, έτσι και τα πάντα στη ζωή μας είναι επικοινωνία. Από την ανταλλαγή μιας ματιάς ή κάποιων λέξεων, γραπτών ή/και προφορικών, μέχρι ένας μορφασμός, ένα blog post, μία φωτογραφία ή μία παρουσίαση που μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας, είτε αυτοί μας βλέπουν, είτε όχι.

Όλοι μας κάνουμε πολλά και πολλές φορές μη αναστρέψιμα λάθη σε επίπεδο επικοινωνίας. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν τα καταλαβαίνουμε, άρα δεν γνωρίζουμε τι κάνουμε. Το τραγικότερο όμως είναι, ότι ακόμα και αν κάποιες κακές συνήθειες που έχουμε σε επίπεδο επικοινωνίας τις αναγνωρίζουμε, δεν κάνουμε τίποτα για να τις αλλάξουμε.

Ποιες θεωρώ ότι είναι οι πιο σημαντικές κακές συνήθειες που έχουμε και μας καθιστούν μη αποτελεσματικούς στην επικοινωνία;

Οι ακόλουθες τρεις (3):

Δεν ξέρουμε να στέλνουμε το σωστό μήνυμα

Στο τέλος πολλών ομιλιών μου, έρχονται κάποιοι από τους συμμετέχοντες να μου συστηθούν και να μιλήσουν μαζί μου. Αρκετές φορές, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο με πλησιάζουν. Δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν είναι ξεκάθαροι ως προς το μήνυμα που θέλουν να μου στείλουν. Στον κόσμο μας υπάρχει πολλή φλυαρία, και όχι μόνο λεκτική, γεγονός που οδηγεί σε distraction και άρα σε μην αποτελεσματική επικοινωνία.

Σε ένα βαθμό, είναι αναμενόμενο, όταν έχουμε να μοιραστούμε μία πολύπλοκη έννοια ή ένα σύνθετο θέμα με το κοινό μας, να δυσκολευόμαστε να μεταδώσουμε αυτό που θέλουμε, με απλό και to the point τρόπο.

Ένα βασικό μήνυμα υπάρχει πίσω απ’ ότι λέμε και τελικά αυτό θα πρέπει να είναι αυτό που θέλουμε να θυμούνται οι άνθρωποι, είτε πρόκειται για εμάς, είτε για τις ιδέες μας.

Το simplicity του μηνύματος θα πρέπει να είναι το ζητούμενο κι αυτό απαιτεί πολλή δουλειά από μέρους μας. Όμως, είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνούμε σωστά!

Στέλνουμε το μήνυμα σε όλους

Σε ερωτήσεις που θέτω σε συνεργάτες και σχετίζονται με το ποια μπορεί να είναι τα target groups στα οποία απευθύνονται, συνήθως η απάντησή τους είναι: «Όλοι.»

Πριν από ένα χρόνο είχα γράψει ένα blog post με τίτλο «Όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε όλους τελικά δεν μιλούμε σε κανέναν.» Η αλήθεια είναι ότι ούτε όλοι μπορούν να μας καταλάβουν, ούτε όλοι πρέπει να μας καταλάβουν, ούτε όλοι είναι υποχρεωμένοι να μας καταλάβουν. Πάντα υπάρχει εκείνο το κοινό, το «δικό» μας κοινό, με το οποίο ταιριάζουμε. Πάντα υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να αποτελέσουν τους συνοδοιπόρους μας. Όταν λοιπόν κατά την επικοινωνία μας με τον κόσμο, προσπαθούμε να στείλουμε το μήνυμά μας σε όλους, άρα να τους κάνουμε όλους χαρούμενους και να γίνουμε κι εμείς αρεστοί σε όλους, τότε χάνουμε από δίπλα μας αυτούς που αξίζει να έχουμε. Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε αυθεντικοί.

Μη φοβάστε να επικοινωνείτε αυθεντικά με λίγους και καλούς. Αυτό άλλωστε είναι αληθινή επικοινωνία και αυτή είναι που στο τέλος κερδίζει!

Νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα

Δεν έχει πολύ καιρό που κάποιος υποψήφιος μιας θέσης στελέχους μεγάλης εταιρείας, τον οποίο είχα περάσει από interview, μου έστειλε ένα email, ως απάντηση στο δικό μου που του ανακοίνωνε ότι δεν ήταν καλό fit για τη συγκεκριμένη εταιρεία, προσπαθώντας, με ανυπόστατα επιχειρήματα, να μου αποδείξει ότι ήμουν λάθος σε επίπεδο αξιολόγησής του. Με άλλα λόγια… έμπαινε σε χωράφια που δεν τα ήξερε και μάλιστα σε πολλά, θέλοντας να φανεί αυτός ο σωστός και εγώ η λάθος. Περιττό να σας πω ότι έχασε κάθε εκτίμηση που έτρεφα στο πρόσωπό του.

Όταν επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι λέμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όσο πιο τέλεια μπορούμε το θέμα το οποίο πραγματευόμαστε και φυσικά, δεν θα πρέπει να παίζουμε ποτέ το ρόλο του μαϊντανού, μπαίνοντας σε πεδία που είναι γεμάτα νάρκες, γιατί τελικά αυτές οι νάρκες σκάνε πάνω μας και όχι σε αυτόν ή αυτούς που έχουμε απέναντί μας.

Για να είστε αποτελεσματικοί στην επικοινωνία σας, γίνετε πρώτα «experts» και μετά βγείτε δυναμικά προς τα έξω. Αλλιώς γίνεστε ρεζίλι και χάνετε ακόμα και τα κεκτημένα σας!

Let’s change!

Η αλλαγή είναι δύσκολη. Όμως, η συνειδητοποίηση των κακών συνηθειών μας είναι το πρώτο βήμα και μάλιστα μεγάλο βήμα, που μπορεί να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση νέων, καλών συνηθειών.

Η αποτελεσματική επικοινωνία αποτελεί «κλειδί» που μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες στη ζωή μας, να κλείσει κάποιες άλλες που δεν μας κάνουν καλό και πάνω απ’ όλα, να μειώσει το «θόρυβο» που οδηγεί στη μη έκφραση του εαυτού μας και στη μη σύνδεσή μας με αυτούς που αξίζει να συνδεθούμε!

Πηγή: dimitrazervaki.com