Ψ-Δίκτυο: Πρόσβαση στη Στήριξη

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Απαντά η Ηρώ Ανυφαντή, Κλινική ψυχολόγος – Συστημική ψυχοθεραπεύτρια, Γραμματέας στο “Ψ- Δίκτυο- Πρόσβαση στην στήριξη”

Μιλήστε μας λίγο για το Ψ-Δίκτυο. Πως προέκυψε και ποιος είναι ο σκοπός του;

Το Ψ-Δίκτυο δημιουργήθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με  διάθεση προσφοράς στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη για ψυχική βοήθεια αλλά τους έλειπαν οι πόροι για να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.

Η ομάδα ξεκίνησε άτυπα από 6 ψυχολόγους και εξελίχθηκε σε μια μορφή δικτύου που συμπεριελάμβανε μια πληθώρα από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Το 2018, το Ψ-Δίκτυο έχοντας διαγράψει μια επιτυχή σταθερή πορεία έκανε τη μετάβαση στο στάδιο της σύστασης ενός φορέα με νομική υπόσταση προκειμένου να ανταποκριθεί στην καλύτερη οργάνωση και εξάπλωση του δικτύου, τη διεύρυνση των σκοπών, της δράσης και των παροχών του και την επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής προσφοράς από έγκριτους επιστήμονες της ψυχικής υγείας προς το κοινωνικό σύνολο.

Το δίκτυο μας απαρτίζεται αυτή τη στιγμή από 30 συνεργάτες και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε βοηθήσει πάνω από 1500 ανθρώπους.

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται μέσα από το δίκτυο και σε ποιους απευθύνεται;

Η ομάδα που συνιστά το σωματείο «Ψ-ΔΙΚΤΥΟ – πρόσβαση στη στήριξη» αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες βραχείας διάρκειας συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε παιδιά κι ενήλικες καθώς κι εποπτείες σε σπουδαστές συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

Το Ψ-Δίκτυο απευθύνεται σε κοινωνικό-οικονομικά ευάλωτες ομάδες: Ανέργους και χαμηλόμισθους, άτομα τρίτης ηλικίας και συνταξιούχους, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνους, φοιτητές και άτομα με δυσκολίες διαβίωσης, άτομα με αναπηρία (παρέχεται η δυνατότητα ψυχοθεραπείας και μέσω Skype).

Πώς μπορεί κάποιος επαγγελματίας στην ψυχική υγεία να συμμετάσχει στο Ψ-Δίκτυο;

Στο Ψ-Δίκτυο στόχος μας είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Για αυτό το λόγο επιλέγονται κατόπιν συνέντευξης  επαγγελματίες που είναι εκπαιδευμένοι με πολυετή κλινική εμπειρία, τόσο στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό και είναι μέλη επαγγελματικών συλλόγων που πιστοποιούν τις εκπαιδεύσεις τους. Στο Ψ-Δίκτυο, δεν συμμετέχουν εκπαιδευόμενοι σύμβουλοι ή φοιτητές ψυχολογίας.

Πώς μπορεί κάποιος που χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη να απευθυνθεί σ’ εσάς; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;

Στο Ψ-Δίκτυο υπάρχει η φιλοσοφία ότι η ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και παρά τις αλλαγές που συμβαίνουν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο,  πιστεύουμε ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει ο σταθερός «χώρος» και «χρόνος» που χρειαζόμαστε, προκειμένου να επεξεργαστούμε αυτές τις ανατροπές και να ανακαλύψουμε δημιουργικές λύσεις.

Συνεπώς στον ιστότοπο μας (https://psy-diktyo.gr/)  μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να επιλέξει θεραπευτή βάσει της περιοχής, της διαθεσιμότητας του θεραπευτή  ή/ και την εξειδίκευση του.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να επισκεφθεί για πρώτη φορά ψυχολόγο και διστάζει;

Πολύ συχνά, μπορεί να συμβεί κάποιοι να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν θέλουν να μπουν σε θεραπεία ή όχι, από τη στιγμή που αποτελεί μια άγνωστη διαδικασία ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει.

Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη συνάντηση με έναν από τους θεραπευτές του δικτύου μας, μπορεί να αποσκοπεί ακριβώς στο να συζητήσει ο ενδιαφερόμενος/η τις όποιες αμφιβολίες, ερωτηματικά, σκέψεις ή συναισθήματα έχει σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία και με τη βοήθεια του ψυχολόγου να διερευνήσει κατά πόσο η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες/προσδοκίες του.

Πού μπορεί να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες σας;

Μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας : https://psy-diktyo.gr/