Από την Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT
Ζούμε στην εποχή της παραγωγικότητας και της απόδοσης. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να παράγει γρήγορα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του για να ανταποκριθεί στην απαίτηση της φιλελεύθερης ελίτ για αέναη καταστροφική ανάπτυξη και μάλιστα με ROI (Return on Investment) όσο πιο υψηλό γίνεται. Το ίδιο συμβαίνει και για κάθε εργαζόμενο. Θα πρέπει να βγάζει διπλάσια δουλειά από το αναμενόμενο και να μην αμείβεται όπως πρέπει γι’ αυτήν, για να συνεχίσει να έχει δουλειά.
Ζούμε στην εποχή που οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε ρομπότ. Δυστυχώς, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί) που αποζητούν την αποτελεσματικότητα, η οποία είναι το αντίθετο της δίχως νόημα αποδοτικότητας και παραγωγικότητας. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται πολλές ανθρώπινες ζωές, μεταφορικά και κυριολεκτικά, αλλά και να καταστρέφεται και η Γη, μιας και για να πετυχαίνεται η υψηλή παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, θυσιάζονται οι φυσικοί πόροι.
Στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι οι άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν «κολλήσει»
Νιώθουν παγιδευμένοι στη μετριότητα γιατί μέσα από την εργασία τους, η οποία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους και της ενέργειάς τους, δεν ακολουθούν το παραγωγικό τους πάθος. Δεν βρίσκουν νόημα σε ό,τι κάνουν.
Όμως τι ακριβώς είναι η «Εργασία» και τι η «Δουλειά»;
Για μένα εργασία είναι να δημιουργείς αληθινή αξία εκεί που δεν υφίσταται. Για να συμβεί αυτό δουλεύουμε. Αυτό το εκτελεστικό μέρος της «Εργασίας», τη δουλειά δηλαδή, μπορούμε να το ονομάσουμε «Σώμα Εργασίας». Το «Σώμα Εργασίας» αφορά το μέσο όρο επικέντρωσής μας, το χρόνος που αφιερώνουμε και γενικότερα την ενέργεια που βάζουμε για να υλοποιήσουμε εκείνες τις δραστηριότητες που πρέπει ώστε να παράξουμε την αξία που θέλουμε.
Υπάρχουν τρία (3) είδη δουλειάς που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο της εργασίας μας, τα οποία μπορεί να εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρας, τα οποία είναι:
Ανάλογα με το πώς λειτουργεί ο κάθε άνθρωπος καθημερινά, δηλαδή με βάση το αν χρησιμοποιεί και με ποιον τρόπο τα τρία (3) αυτά είδη δουλειάς, μπορεί να ανήκει σε ένα από τα παρακάτω τέσσερα (4) προφίλ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας:
Εσείς ποιο προφίλ πιστεύετε ότι υιοθετείτε σε καθημερινό επίπεδο;
Αν η απάντησή σας δεν είναι το προφίλ του «Αναπτυξιακού» ανθρώπου, τότε θα πρέπει να ανασκουμπωθείτε, να ξεκινήσετε να εκπαιδεύεστε ώστε να αποκτήσετε τα soft και hard skills που απαιτεί αυτό το προφίλ να κατέχετε και να είστε πάντα συνειδητοί ως προς τη θέση που βρίσκεστε. Τότε μόνο θα νιώσετε ότι ξεφεύγετε από τη μετριότητα και αρχίζετε να αξιοποιείτε το δυναμικό σας. Τότε μόνο θα έχετε ελπίδες να ζήσετε μία ζωή με νόημα και να χαίρεστε με την εργασία που κάνετε.
Και φυσικά, υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Μπορεί, όταν συνειδητοποιήστε σε ποιο προφίλ ανήκετε, να πάρετε και «μεγάλες» αποφάσεις. Αποφάσεις που θα σας επιτρέψουν να αλλάξετε ρότα, να παρατήσετε δηλαδή την εργασία σας, αν αυτή δεν σας επιτρέπει να «αριστεύετε». Αποφάσεις που θα σας επιτρέψουν να ρισκάρετε και να βγείτε δυναμικά προς τα έξω ώστε να υλοποιήσετε τις ιδέες που έχετε θαμμένες μέσα σας. Αποφάσεις που θα σας επιτρέψουν να είστε παραγωγικά δημιουργικοί και να επιδεικνύεται επιτακτική συνέπεια καταρχήν απέναντι στον εαυτό σας, απέναντι στους συνανθρώπους σας αλλά και απέναντι στον πλανήτη που σας φιλοξενεί.
Ο συγγραφέας Todd Henry ορίζει την «Εργασία» ως την οπτικοποιημένη έκφραση των προτεραιοτήτων μας.
Γι’ αυτό μην ξεχνάτε ότι η εργασία σας δείχνει πώς ζείτε και τελικά ποιοι είστε!
Κοιτάξτε από ψηλά την εικόνα που βγαίνει μέσα από την εργασία σας για σας. Σας αρέσει; Αν όχι, αλλάξτε την! Έτσι θα συμβάλλετε και στην αλλαγή του «άρρωστου» συστήματος στο οποίο ζούμε, το οποίο όπως είπα και στην αρχή του άρθρου, προωθεί την αποδοτικότητα έναντι της αποτελεσματικότητας. Έναντι τελικά της «αληθινής» ζωής!
Πηγή: dimitrazervaki.com