Χρόνος ανάγνωσης 4 ΄

Επιμέλεια – Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Του Robert Half

Αυστηρές προθεσμίες, λίστες προτεραιοτήτων, μηνιαία «κλεισίματα», ισολογισμοί, λογιστές και εφορία – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι στον οικονομικό τομέα έχουν πολύ άγχος. Το άγχος είναι παρόν στους χώρους εργασίας και αυξάνεται διαρκώς σύμφωνα με μια έρευνα της Accountemps. Περισσότερο από το 52% των εργαζομένων δήλωσαν ότι νιώθουν άγχος κάθε μέρα και 6 στους 10 δήλωσαν ότι νιώθουν διαρκή πίεση στη δουλειά η οποία αυξάνεται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εάν είστε διευθυντής ή CFO, το να ζητάτε από την ομάδα σας να κάνει περισσότερη δουλειά με λιγότερους πόρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσής τους. Εάν εργάζεστε για έναν διευθυντή ή έναν CFO, όσο πιο βαρύς είναι ο φόρτος εργασίας, τόσο αυξάνεται το στρες καθώς προσπαθείτε να ισορροπήσετε τις απαιτήσεις της εργασίας με τις προσωπικές σας ευθύνες.

Ποιος υποφέρει περισσότερο από το εργασιακό στρες;

Η γενιά των Millenials – Από τα άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών που απάντησαν στην έρευνα, το 64% αναγνώρισε ότι νιώθει άγχος στη δουλειά του, σε σύγκριση με το 59% των ερωτηθέντων από 35 έως 54 ετών και το 35% μόνο των 55 ετών και άνω.

Οι άνδρες – Περισσότεροι από το μισό (57%) των ανδρών δήλωσαν ότι νιώθουν άγχος στον εργασιακό τους χώρο καθημερινά, ενώ οι γυναίκες δήλωσαν το ίδιο, σε ποσοστό 47%.

Οι κάτοικοι των πόλεων της Κεντρικής και Ανατολικής Ακτής των Η.Π.Α – οι CFO ανέφεραν ότι το πιο αγχωμένο προσωπικό ζει σε αυτές τις πέντε πόλεις (και με αυτή τη σειρά): Salt Lake City, Boston και Des Moines εξίσου με το Κλίβελαντ και τη Νέα Υόρκη.

Εργαζόμενοι: Τι μπορείτε να κάνετε;

Οι επαγγελματίες στο χρηματοπιστωτικό τομέα δήλωσαν ότι καταπολεμούν το εργασιακό άγχος με την άσκηση – γιόγκα, περπάτημα και συχνά τρέξιμο. Περνούν χρόνο με φίλους ή συνεργάτες μετά από τη δουλειά, ακούνε μουσική, πηγαίνουν διακοπές και διατηρούν ένα χόμπι, όπως η κηπουρική και η ανάγνωση.

Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτά τα τέσσερα πράγματα:

  1. Ζητήστε βοήθεια. Ο Bill Driscoll, τμηματάρχης της Accountemps, λέει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν συμβουλές από τους προϊσταμένους τους, για το πώς θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας τους. Εάν η λίστα των καθηκόντων σας δεν τελειώνει ποτέ, είναι πιθανό να έχετε αναλάβει υπερβολικά πολλές ευθύνες.
  2. Πάρτε τον έλεγχο του προγράμματός σας στα χέρια σας. Μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε το χρόνο σας, να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας αρμοδιότητες, να «αδειάσετε» το ημερολόγιό σας και να μετακυλήσετε κάποιες από τις αρμοδιότητές σας σε συνεργάτες.
  3. Σηκωθείτε από την καρέκλα. Τα διαλείμματα από την εργασίας σας κάνουν καλό, οπότε προσπαθήστε να τεντώνεστε κάθε μια ώρα, να παίρνετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και να στέκεστε αντί να κάθεστε κατά τη διάρκεια των κλήσεων συνδιάσκεψης.
  4. Αξιοποιήστε στο μέγιστο την εργάσιμη ημέρα σας. Υπάρχουν τρόποι για να «ξεζουμίσετε» τόσο την ημέρα σας, ώστε να μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας στο τέλος της. Ένας από αυτούς είναι απλώς να «πείτε όχι!». Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο Get more ideas in 15 Tips to Boost Productivity in the Workplace.

Διευθυντές: Μήπως είναι ώρα να κάνουμε προσλήψεις;

Αν είστε διευθυντής, μπορείτε να μειώσετε το άγχος σας με τις παρακάτω συμβουλές. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από αυτές τις ιδέες για να κάνετε διακοπές και έτσι να πραγματοποιήσετε μια πραγματική απόδραση από τη δουλειά έστω και για λίγο.

Αλλά πώς θα αναγνωρίσετε πότε έχετε φτάσει στα όριά σας στο χώρο εργασίας λόγω ενός υπερβολικά εξαντλημένου εργατικού δυναμικού; Δείτε παρακάτω οκτώ σημάδια που ίσως δείχνουν ότι είναι καιρός να επεκτείνετε την ομάδα σας με μια νέα πρόσληψη:

  1. Χάνετε ευκαιρίες να «μεγαλώσετε» την επιχείρησή σας. Διαθέτετε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να διευρύνετε τις δραστηριότητές σας, αλλά το προσωπικό σας δεν μπορεί να χειριστεί τον αυξανόμενο φόρτο εργασίας που αυτό συνεπάγεται – έτσι περιμένετε αντί να αναπτύσσεστε.
  2. Οι νέες παραγγελίες δεν σας κάνουν χαρούμενους. Ίσως εξασφαλίσατε έναν ακόμα πελάτη, αλλά αντί να γιορτάζετε, εσείς ή οι υπάλληλοί σας ανησυχείτε για το πώς θα τα προφτάσετε όλα.
  3. Ακόμη και οι πιο αποδοτικοί σας υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν. Η επικοινωνία μεταξύ των καλύτερων υπαλλήλων σας γίνεται απρόσεκτη και χάνουν σημαντικές προθεσμίες.
  4. Οι υπερωρίες γίνονται καθημερινότητα. Δεν περιορίζονται πια γύρω από τις περιόδους αιχμής ή τα μεγάλα έργα. Οι υπερωρίες έχουν γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και οι εργασία συνεχίζεται και από το σπίτι.
  5. Εμπλέκεστε εσείς πολύ συχνά σε πολλά πρότζεκτ. Τα καλά διευθυντικά στελέχη γνωρίζουν πότε πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να μπουν στον στίβο εργασίας, αλλά τώρα δουλεύετε κι εσείς όσο τρεις εργαζόμενοι.
  6. Τα μέλη του προσωπικού αρρωσταίνουν συχνότερα. Η ομάδα σας χρησιμοποιεί πολλές αναρρωτικές άδειες και όχι μόνο για να ξεκουραστεί. Ο συντριπτικός φόρτος εργασίας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.
  7. Τα σφάλματα αυξάνονται. Πάνω στη βιασύνη για να ανταποκριθείτε στην αύξηση της ζήτησης, η ομάδα σας κάνει περισσότερα λάθη από ότι στο παρελθόν. Όταν τους πιέζετε να σας εξηγήσουν τι συμβαίνει απαντούν ότι απλώς δεν έχουν χρόνο να ελέγξουν εκ νέου το έργο τους προτού προχωρήσουν παρακάτω.
  8. Οι πελάτες σάς κάνουν παρατήρηση. Δυσαρεστημένοι πελάτες παραπονιούνται όλο και συχνότερα για τις καθυστερήσεις στις προθεσμίες, την κακή ποιότητα της εργασίας και την ασταθή επικοινωνία.

Εάν παρατηρείτε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια άγχους στο χώρο εργασίας σας, μπορείτε να βοηθήσετε, ζητώντας ενισχύσεις.

Η αξιοποίηση ενός συνδυασμού υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης και εξαιρετικά εξειδικευμένων προσωρινών λογιστών και οικονομικών επαγγελματιών μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε ή να μειώσετε το κόστος σας, ώστε να ανταποκριθείτε στη ζήτηση των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρετε.

Με τόσο πολλά πράγματα να κάνετε και το χρόνο να τρέχει, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί το προσωπικό στις αυξημένες απαιτήσεις. Ορισμένα διοικητικά στελέχη, δεν έχουν ιδέα. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα είστε ένας από αυτούς.

Πηγή: www.roberthalf.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς αναπτύχθηκε η επιχείρησή μου, ενώ δούλευα λιγότερο