Μέθοδοι & Τεχνικές CBT για Αντιμετώπιση Άγχους / Διαχείριση κρίσεων

Ημερομηνίες διεξαγωγής 14-15/03 & 21-22/03, 2020
Ώρες διεξαγωγής Σάββατο/Κυριακή: 10:00-15:00
Διάρκεια 20 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής Αίθουσα Εκπαιδεύσεων ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4ος όροφος, Ν. Ηράκλειο Αττικής)

Εισηγήτρια:

Τασίου Ασπασία, MSc, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές).

Στη σύγχρονη κοινωνία οι «κρίσεις» που μπορεί να βιώσει κάποιος είναι συχνές, πολυποίκιλες /πολυδιάστατες και ανεξάρτητα από τα βαθύτερα πιθανά αίτια τους, σηματοδοτούν το «ΕΠΕΙΓΟΝ» και παραπέμπουν στην άμεση ανάγκη παροχής βοήθειας που θα τις αμβλύνει.

Δυσκολίες της επιβίωσης και της καθημερινότητας, πηγές του στρες, στην σχολική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, αλλά και εσωτερικές συγκρούσεις σε σχέση με την αυτοεικόνα, την αυτοεκτίμηση ή/και την ανταπόκριση μας στους πολυποίκιλους ρόλους που καλούμαστε να αναλάβουμε καθημερινά μας φέρνουν αντιμέτωπους με «κρίσεις». 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Α΄ΜΕΡΟΣ (14-15/03)

Τεχνικές CBΤ για Διαχείριση Άγχους (Stress Management Interventions)

Όλες οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε/και με ψυχοθεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου το άτομο εξαιτίας έντονου άγχους αποδιοργανώνεται με συνέπεια να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η λειτουργικότητά του. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής έχει άμεσα βραχύχρονα αποτελέσματα καθώς μπορεί να ανακουφίσει το άτομο από το έντονο άγχος ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να δεσμευτεί σε μία θεραπεία που θα επιφέρει πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν:

 1. Οι βασικές διεργασίες του στρες με στόχο την κατανόηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου για το στρες, και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό – Στοιχεία της βιολογίας του stress.
 2. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες και τεχνικές χαλάρωσης που καθιστούν το άτομο πιο ανθεκτικό και λιγότερο ευάλωτο σε στρεσσογόνες καταστάσεις -Γνωσιακές τεχνικές.
 3. Διεκδικητικότητα (assertiveness).
 4. Οι συμπεριφοριστικές τεχνικές που ενισχύουν τη δέσμευση σε ένα πρόγραμμα μείωσης του στρες, κάνοντας αναφορά στο στρες στην οικογένεια.
 5. Θέματα διαχείρισης του στρες που μπορεί να αφορούν τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους. Θα δοθεί έμφαση στο βιωματικό μέρος, στην αποδοχή των συναισθημάτων που συνοδεύουν το stress και στην αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας (self-efficacy). 

Β΄ΜΕΡΟΣ (21-22/03)

Τεχνικές CBΤ για τη διαχείριση πιο ειδικών κρίσεων (Crisis Intervention)

Όσον αφορά στη διαχείριση κρίσεων (crisis intervention), που ενδέχεται να βιώσουν τα άτομα που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία ή στην έναρξη αυτής θα δοθεί έμφαση στην έννοια του coping και της επίλυσης προβλήματος, χρησιμοποιώντας γνωσιακές τεχνικές.

 1. Στρατηγικές παρέμβασης στην κρίση.
 2. Διαφορές βραχείας ψυχοθεραπείας και μακροχρόνιων θεραπειών όταν δουλεύουμε με τον ασθενή.
 3. Πιο ειδικές καταστάσεις – Απώλειες.
 4. Απώλεια και Θάνατος. Σύντροφος και παιδί.
 5. Απώλεια εργασίας.
 6. Διαζύγιο.
 7. Στρατηγικές παρέμβασης στο πένθος.
 8. Πρόληψη της αυτοκτονικότητας/ αυτοτραυματισμού εντός της θεραπείας (γραπτό συμβόλαιο, δέσμευση και αναζήτηση βοήθειας και υποστήριξης, κ.λ.π).
 9. Βία και κακοποίηση- Χρήση ουσιών.
 10. Μετατραυματική διαταραχή στρες- γνωσιακά μοντέλα.

Κόστος συμμετοχής:

Για εγγραφές έως 02/03: 180€

Για εγγραφές από 03/03: 200€

Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α. 24%.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν το υλικό των εισηγήσεων σε CD, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο συμπληρώστε την αίτηση εγγραφής στο link εδώ και το ΔΙΚΕΨΥ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας www.dikepsy.gr για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ 698 8080383.