
Μιλήστε μας λίγο για εσάς και τη δουλειά σας.
Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως Ψυχολόγος, κατέχω Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος (Αρ. Άδειας 4127) κι αποτελώ ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Κοινότητας Ανάλυσης Συμπεριφοράς όπου και διενήργησα το ερευνητικό μου έργο που αφορούσε την διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς κι ανταπόκρισης σε διλημματικές καταστάσεις.
Στο παρελθόν, συνεργάστηκα με αρκετά Κέντρα Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας καθώς και με Κέντρα Ημέρας και Κέντρα Ειδικών Θεραπειών για παιδιά κι ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια, συνεργάστηκα με γραφείο διεξαγωγής σεμιναρίων και ψυχολογικής υποστήριξης εργαζομένων μεγάλων οργανισμών κι εταιριών, όπου ήρθα σε επαφή με ενήλικες τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.
Έχω παρακολουθήσει κι συνεχίζω να παρακολουθώ ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με θέματα Ψυχολογίας και Ψυχικής Υγείας.
Πραγματοποιώ συνεδρίες στο ιδιωτικό μου γραφείο στη Νέα Σμύρνη, σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο, διεξάγοντας ομάδες αυτογνωσίας κι αυτοβελτίωσης. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα της εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας, υπάρχει η δυνατότητα για συνεδρίες μέσω Skype.
Βασική τοποθέτησή μου αλλά και δική μου κινητήριος δύναμη είναι ότι κάθε άτομο υπό τις κατάλληλες συνθήκες, είναι ικανό να επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή του και να αφήσει οριστικά πίσω του ό, τι τον δυσκολεύει. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ασκώ και το συγκεκριμένο επάγγελμα, για να βοηθήσω τους ανθρώπους να διαμορφώσουν αυτές τις συνθήκες στην καθημερινότητά τους.
Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική σας προσέγγιση και ποιες οι σπουδές σας;
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ είναι η Γνωστική – Συμπεριφορική (CBT). Η προσέγγιση αυτή θέτει τον θεραπευόμενο στο επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας και στοχεύει στη μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων καθώς και στη βελτίωση της ζωής του ατόμου, επικεντρωμένη χρονικά στο εδώ και τώρα. Φυσικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το ιστορικό και τη βάση πάνω στην οποία εξελίχθηκε η ψυχοσυναισθηματική δυσκολία, αλλά ο κύριος στόχος είναι να αξιολογήσουμε και να αναδομήσουμε τα δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης που έχει υιοθετήσει το άτομο στο παρόν. Επίσης, η συνεργασία αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα θετικής έκβασης στην ψυχοθεραπεία μέσω CBT. Σε αυτήν την προσέγγιση, ο θεραπευτής δεν είναι απόλυτα καθοδηγητικός και δεν διατηρεί κυρίαρχη θέση στην θεραπευτική σχέση, αλλά συνεργάζεται με το θεραπευόμενο και βάζουν στόχους από κοινού καθόλη τη διαδικασία.
Σχετικά με το μορφωτικό υπόβαθρό μου, έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου ως Ψυχολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχω εξειδικευτεί στον τομέα του Άγχους και της Κατάθλιψης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον τομέα της Παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Φέτος ολοκληρώνω τις Μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) σε συνεργασία με το αγγλικό Πανεπιστήμιο CanterburyChristChurchUniversity.
Πείτε μας με λίγα λόγια πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται.
Βασική αρχή μου στη θεραπεία είναι ο σεβασμός κι η ειλικρίνεια προς το άτομο που θα ξεκινήσει μαζί μου συνεδρίες και θα μου εμπιστευτεί σημαντικά πράγματα για τη ζωή του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια των συνεδριών ο Ψυχολόγος να μπει στη θέση του θεραπευόμενου και χωρίς επικριτική διάθεση να δει και να βιώσει τα διάφορα γεγονότα, μέσω της οπτικής γωνίας του θεραπευόμενου. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό και για τους δύο, γιατί από τη μία πλευρά το άτομο αισθάνεται την αποδοχή και την κατανόηση του θεραπευτή, κι από την άλλη ο ίδιος ο θεραπευτής είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο του πιο αποτελεσματικά.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά σας;
Μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ειδικό Ψυχολόγο που εργάζεται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας είναι, πιστεύω, να καταφέρει να συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου που του εμπιστεύεται τις διάφορες πτυχές και δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε βάθος χρόνου. Αυτός είναι ο στόχος αλλά κι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που απολαμβάνουμε στο επάγγελμά μας.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;
Η έναρξη κάθε νέας διαδικασίας συνήθως εμπεριέχει ένα φόβο κυρίως λόγω του άγνωστου της εμπειρίας. Το άτομο το οποίο θέλει να πραγματοποιήσει μια πρώτη συνάντηση μαζί μου είναι πολύ πιθανό να ταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτήν την επιθυμία του και στο φόβο του αγνώστου. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει αυτή η επιθυμία – ανάγκη, είναι βέβαιο ότι μία πρώτη επαφή και γνωριμία θα απομακρύνει το φόβο, εφόσον πλέον η θεραπευτική διαδικασία δεν θα είναι για το άτομο κάτι μακρινό και αόριστο.
Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας.
Κάτι πολύ όμορφο που έχω να θυμάμαι από την μέχρι τώρα επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι η στιγμή, όπου στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας με μία θεραπευόμενή μου η οποία παρουσίαζε αγοραφοβία, επιχειρήσαμε έξοδο στα μαγαζιά,για λόγους απευαισθητοποίησης. Η κοπέλα αυτή είχε 6 μήνες να πάει για ψώνια σε εμπορικό κατάστημα, μόνη της ή με παρέα. Ήταν πραγματικά πολύτιμη για μένα η στιγμή που η θεραπευόμενή μου συνειδητοποίησε ότι τα συμπτώματα άγχους και κρίσης δεν ήταν πλέον έντονα και με ευχαρίστησε λέγοντάς μου ότι έχει πάρει πολύ δύναμη από τις συναντήσεις μας και νιώθει αρκετά πιο σίγουρη για τον εαυτό της.
Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει μαζί σας ραντεβού;
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου τηλεφωνικά στο 210-9350687 ή στο κινητό μου 6945480523. Εναλλακτικά, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω e-mail στην ηλ. διεύθυνση karvaniti@anotherpointofview.gr ή απευθείας στη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μου στο παρακάτω link : http://anotherpointofview.gr