Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Η διαχείριση του πόνου είναι σημαντικό μέρος της υγειονομικής μας περίθαλψης. Οι αρνητικές επιπτώσεις του μη διαχειριζόμενου πόνου οδηγούν σε αισθητή μείωση τόσο των ιατρικών όσο και των ψυχολογικών αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.

Τα άτομα με πόνο συχνά αδυνατούν να εκφράσουν την εμπειρία τους με λόγια. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τους ασθενείς και τους κλινικούς ιατρούς να επικοινωνήσουν σχετικά με τον πόνο, ενέχει με τη σειρά του τον κίνδυνο ελλιπούς θεραπείας για τους πάσχοντες, και μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα απομόνωσης και απόγνωσης.

Ωστόσο, ο ρόλος της τέχνης στη διαχείριση του πόνου δεν περιορίζεται απλώς στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς και γιατρού.

Γνωρίζουμε ήδη ότι τόσο το σχέδιο όσο και η ζωγραφική έχουν βρεθεί να είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να εκφράσουν τα άτομα το επίπεδο ταλαιπωρίας τους ή τον τύπο του πόνου που βιώνουν. Αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή θεραπείας μέσω της τέχνης.

“Χωρίς να το καταλάβω, πέρασα μια ώρα τυπώνοντας μεταξοτυπίες. Και κατόπιν συνειδητοποίησα ότι είχα ξεχάσει τον πόνο στη πλάτη μου”, δήλωσε ένας συμμετέχοντας σε δημιουργική δραστηριότητα του Paintings in Hospitals.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια σύντομη δραστηριότητα εικαστικής τέχνης δίπλα στο κρεβάτι (π.χ. εκμάθηση μιας νέας τεχνικής σε 30 λεπτά) ενίσχυσε αποτελεσματικά τη διάθεση των ασθενών και βελτίωσε τα επίπεδα του πόνου τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι η τέχνη βοηθά στην μείωση των αντιληπτών επιπέδων πόνου. Το 1999 μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του πόνου και του στρες των ατόμων μειώθηκαν, κατά τη διάρκεια αιμοληψιών σε ένα δωμάτιο με τέχνη, σε σύγκριση με τα άτομα που βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο χωρίς την παρουσία της. Και το 2003, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς έπαιρναν 70mg λιγότερα παυσίπονα την ημέρα όταν οι τέχνες εισήχθησαν στο περιβάλλον φροντίδας τους, σε σύγκριση με άλλους ασθενείς σε περιβάλλοντα περίθαλψης όπου απουσίαζε η τέχνη.

Αυτές οι αρχικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η τέχνη όχι μόνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σωστή αναγνώριση του πόνου και στην απαιτούμενη θεραπεία, αλλά ότι μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη μείωση του ίδιου του πόνου. Αυτό θα μπορούσε όχι μόνο να προσφέρει εξοικονόμηση πόρων για τις υπηρεσίες υγείας, αλλά να προσφέρει καλύτερη εμπειρία στον ασθενή και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τα άτομα που υποφέρουν από πόνο.

 

Πηγή: Eyes of Light – Φόρεας Τέχνης στην Υγεία

Αρχική πηγή: “Art can help us manage pain”, Paintings in Hospitals