Παρόλο που τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο έχουν βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος θα συνεχίζει να επηρεάζει αρκετούς από εμάς σε κάποιο στάδιο της ζωής μας. Κάποιοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου είναι ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του εντέρου. Βασικοί παράγοντες για τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης είναι η έγκαιρη διάγνωση, η πρόοδος των θεραπειών και η καλύτερη φροντίδα του καρκίνου.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι ορισμένοι άνθρωποι αγωνίζονται να αναρρώσουν από τις εξαντλητικές θεραπείες και τις σοβαρές παρενέργειες. Η καθηγήτρια Jane Maher, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια στο Macmillan Cancer Support στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δηλώσει: «Πολλοί ασθενείς μπορεί να μείνουν με προβλήματα σωματικής και συναισθηματικής υγείας πολύ καιρό μετά το τέλος της θεραπείας. Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με κόπωση, πόνο, ακινησία ή μια σειρά από άλλες ενοχλητικές παρενέργειες. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτές τις συνέπειες για χάρη του ασθενούς…»
Οι τέχνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη σωματική και συναισθηματική ταλαιπωρία των ασθενών με καρκίνο, καθώς και τις παρενέργειες της θεραπείας.
Χαρακτηρίζονται ως «κάτι για να σκεφτείς, να γελάσεις, να μιλήσεις, και να καταλάβεις», όπως δηλώνουν επισκέπτες στο κέντρο υποστήριξης ασθενών Maggie’s Cheltenham, μιλώντας για έργα τέχνης του οργανισμού Paintings in Hospitals.
52 δοκιμές που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της μουσικής και των σωματικών και ψυχικών επιπτώσεων του καρκίνου, έχουν ανακάλυψει ότι οι μουσικές παρεμβάσεις συσχετίζονται με μειώσεις στον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την κόπωση και, το πιο σημαντικό, τον πόνο. Η θεραπεία μέσω της τέχνης έχει επίσης παρατηρηθεί ότι χαλαρώνει τους ασθενείς με καρκίνο και τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα σωματικά. Αυτή η μείωση των συμπτωμάτων αποδόθηκε σε συναισθήματα ικανοποίησης, ομορφιάς, και ευχαρίστησης κατά την ενασχόληση με την τέχνη.
Το 2016, το Paintings in Hospitals συνεργάστηκε με το Maggie’s Cheltenham και το ογκολογικό κέντρο στο Cheltenham General Hospital στη Μ. Βρετανία. Συγκέντρωσε ομάδες ασθενών και προσωπικού και από τις δύο τοποθεσίες για να συνεπιμεληθούν εκθέσεις τέχνης από τη συλλογή τους για τα κέντρα. Μέσα από μερικές αμφιλεγόμενες ερωτήσεις και παθιασμένες συζητήσεις για την τέχνη, η ομάδα συμφώνησε να εγκατασταθεί ένα σύνολο έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τον διάσημο Βρετανό ζωγράφο και ποιητή Τζούλιαν Τρεβελιάν.
Έτσι, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος έχει ή όχι καλλιτεχνική εμπειρία, η συμμετοχή σε μουσικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων θεραπείας μέσω των τεχνών, μπορεί να βοηθήσει να εκτονωθούν τα συναισθήματα θυμού, φόβου και μοναξιάς που συχνά συνοδεύουν τον καρκίνο. Και μερικές φορές, η εστίαση σε κάτι όμορφο ή εμπνευσμένο, είναι η τέλεια δικαιολογία για να μη χρειάζεται να ακούσουμε, να μιλήσουμε ή να σκεφτούμε μια ασθένεια που μπορεί να εισβάλει σε τόσα άλλα μέρη της ζωής μας!
Πηγή: Eyes of Light – Φόρεας Τέχνης στην Υγεία
Αρχική πηγή: “Arts can help us cope with cancer”, Paintings in Hospitals.