Εκθεσιακή Τριλογία: Η Άγραφη Βιβλιοθήκη | Ο τελευταίος αναγνώστης

Χρόνος ανάγνωσης < 1 ΄

Το Annex M, νεοσύστατο κέντρο για τις εικαστικές τέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προετοιμάζει μια εκθεσιακή τριλογία με τίτλο Η Άγραφη Βιβλιοθήκη γύρω από το θέμα Βιβλία/Αναγνώστες/Συγγραφείς που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Με πυρήνα το θεματικό αυτό τρίπτυχο οι 3 εκθέσεις επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων, που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου/κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με τον δημόσιο χώρο.

Ο τελευταίος αναγνώστης

Η τριλογία ανοίγει με το θέμα της ανάγνωσης και τη διαλογική σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο/κείμενο.

Τα σώματα και οι φωνές, οι ήχοι της γλώσσας και οι πολλαπλές αναγνωστικές δυνατότητες, «η υφή της ανάγνωσης» (απαγγελία, δημόσια ανάγνωση, τραγούδι/παρτιτούρα κ.ά.) κατά τον ποιητή Αλεξέι Κρουτσόνιχ, η ερμηνεία και οι αβεβαιότητες της, η αδυναμία της κατανόησης, η μετάφραση, η ανάγνωση ως κοινότητα, ως έξοδος από τον εαυτό/σπουδαστήριο και διείσδυση στη ζωή και τη δημόσια σφαίρα, η πραγματικότητα ως βιβλίο/κείμενο, είναι τόποι μιας νέας αναγνωστικής συνθήκης χωρίς όρια, που αναδεικνύεται μέσα από διαφορετικά διαβάσματα των εικαστικών έργων και του εκθεσιακού κειμένου.

Η αναγνωστική πράξη ως εικόνα, συγκίνηση, επιτελεστική εμπειρία και δοκιμή, συλλογική/συμμετοχική διαδικασία ή εναλλακτική πράξη ακτιβισμού, συνιστά μια διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ μυθοπλαστικού και πραγματικού. Ένα κατεξοχήν πεδίο όπου αναδύονται νέες μορφές υποκειμενικότητας και νέες συλλογικότητες.

Θα παρουσιαστούν 15 οπτικοακουστικά έργα 10 σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών στον Κήπο και στo Project Space.

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Κύριλλος Σαρρής, Abbas Basel & Abou-Rahme Ruanne, Didem Erk, Dora Garcia, Gary Hill, Jorge Méndez Blake , Dominique Petitgand, Theo Prodromidis, Sonia Leber & David Chesworth, Judith Westerveld

Εγκαίνια: 10 Ιουλίου 2018, 20:30

11 Ιουλίου 2018 – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Δευτέρα-Κυριακή: 19:00-24:00

Χώροι: Κήπος και Project Space
Προβολές: Αίθριο

Είσοδος: Δωρεάν