Δημιουργικότητα και Κοινωνική Ευθύνη

10ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας

Το θέμα του συνεδρίου προκύπτει από το πώς η δημιουργικότητα ενσωματώνεται στη δική μας συνθετική ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Είναι γεγονός ότι εμείς που εργαζόμαστε στα θεραπευτικά επαγγέλματα λαμβάνουμε μεγάλη ικανοποίηση από τη δουλειά μας, ωστόσο υπάρχει περίπτωση και να εξαντληθούμε.  Δίνουμε τόσα πολλά στους άλλους και συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ιστορίες και καταστάσεις, που μπορούμε να οδηγηθούμε σε εξουθένωση (burn out) ή κόπωση συμπόνιας (compassion fatigue). Προσφέροντας τόσα πολλά σε άλλους, οι περισσότεροι επαγγελματίες θεραπευτές δεν δίνουν προτεραιότητα στην δική τους αυτοφροντίδα. Η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους άλλους ανθρώπους, καθώς και να ζούμε τη ζωή μας με πάθος, χαρά, πληρότητα και αυτοπραγμάτωση.

Επιπλέον, το ψυχοθεραπευτικό μας έργο δεν πραγματοποιείται σε κενό. Το ψυχοθεραπευτικό μας έργο επηρεάζεται από το κοινωνικό, πολιτικό, οικολογικό και οικονομικό πλαίσιο. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι έχει και μια φιλοσοφική διάσταση.  Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο της πολιτικής διάστασης στη σχέση του πελάτη-θεραπευτή, αναπτύσσοντας ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, οικολογικά και πολιτισμικά ζητήματα μπορούν να ενσωματωθούν στη θεωρία και την πράξη, εντοπίζοντας και αμφισβητώντας τις δυσμενείς διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα και πέρα από το επάγγελμά μας, προκαλώντας δράσεις, ξεκινώντας καμπάνιες και επιχειρώντας να επηρεάσουμε τις πολιτικές διεργασίες.

Με τα παραπάνω ερωτήματα, και ίσως ακόμη περισσότερα, στον νου, με το τριήμερο συνέδριό μας προσδοκούμε να δώσουμε απαντήσεις, να εισαγάγουμε νέες προσεγγίσεις, να αναπτύξουμε πάνελ συζήτησης παρόμοιων ζητημάτων από διαφορετικές οπτικές, να προσφέρουμε βιωματικά εργαστήρια ώστε να γίνει η θεωρία πράξη κ.λπ.

Σας προσκαλούμε σε ένα συνέδριο ανοιχτό στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων: από την τέχνη έως τα όνειρα, από τη φιλοσοφία έως την ποιοτική έρευνα, έως τις σχεσιακές προσεγγίσεις και πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις μας ως θεραπευτών.

Πώς οι κορυφαίοι θεραπευτές και οι επαγγελματίες μπορούν να δουν το κέρδος της σύνθεσης της ψυχοθεραπείας στη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική πρακτική, έρευνα και εκπαίδευση.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Αμαλία, στην πλατεία Συντάγματος, κοντά στη Βουλή, την Ακρόπολη και άλλα ιστορικά σημεία της Αθήνας. Η τοποθεσία όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για ένα πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα. Σας προσκαλούμε από καρδιάς και ελπίζουμε να σας δούμε στο Συνέδριό μας στην όμορφη και γεμάτη ιστορία πόλη των Αθηνών.

Για την τοπική οργανωτική επιτροπή
Δρ Πάνος Ασημάκης
Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας
Διευθυντής του Athens Synthesis Centre

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Πρόσκληση για Υποβολή Ομιλιών  από 1 Νοεμβρίου 2019 έως 30 Απριλίου 2020

Έναρξη Εγγραφών 1 Δεκεμβρίου 2019

Προθεσμία Υποβολής Περιλήψεων 15 Ιουνίου 2020

Ειδοποίηση Αποδοχής 30 Ιουνίου 2020

Προθεσμία για Προνομιακή Τιμή (Εarly Βird) 15 Ιουνίου 2020

Συνέδριο

9 – 11 Οκτωβρίου 2020

Ξενοδοχείο Αμαλία

Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 10, Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ