Γράμμα στον πατέρα – Πρόταση παράστασης

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Ο Φράντς Κάφκα σε ηλικία 36 ετών και ενώ ζει μόνος του, γράφει μια επιστολή 103 σελίδων προς τον πατέρα του μετά από έναν μια έντονη λογομαχία τους. Η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση «Πολυαγαπημένε μου Πατέρα» και τελειώνει με την υπογραφή «Φραντς». Η επιστολή αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ στον πατέρα του.

Η Πηνελόπη Φλουρή σκηνοθετεί ένα εμβληματικό έργο τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Επί σκηνής παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, Φ. Κάφκα (Φοίβος Παπακώστας) μέσα σε ένα οπτικοακουστικό σύμπαν το οποίο συντίθεται από ημερολογιακές καταγραφές κι όνειρα του ίδιου του συγγραφέα. Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή – εξομολόγηση – απολογία μέσα σε ένα σύμπαν με διαρκείς εναλλαγές ψυχικών καταστάσεων.

Ο πατέρας (Δημήτρης Καταλειφός), το πρόσωπο για το οποίο γράφτηκε το γράμμα , μας αποκαλύπτεται μέσα από οθόνες , στο οποίο εμφανίζεται ως άλλος ” Δικαστής ” στην ” τρομερή τούτη δίκη ” που εκκρεμεί ανάμεσα τους. Πάνω στο υπαρξιακό άγχος και αδιέξοδο του Κάφκα , χτίζεται η μουσική παρτιτούρα η οποία ακολουθεί την πορεία των παιδικών – εγγραφών που ανασύρονται κατά την διάρκεια της παράστασης . (Αλεξανδρος Βουλγαρης -The boy).

Η επιστολή αυτή μας αποκαλύπτει με ποιον τρόπο η ενοχή και ο φόβος του Φ. Κάφκα μπροστά στην πατρική φιγούρα , γίνονται τα συγγραφικά του όπλα , καθιστώντας τον έναν από τους πιο επιδραστικούς και ιδιοφυίες πεζογράφους του 20ου αιώνα . Ο Φραντς Κάφκα με το Γράμμα στον Πατέρα του, επιθυμεί να φτάσει στην προσωπική του Αλήθεια και Λύτρωση , δίνοντας μας το κλειδί για την ανάγνωση ολόκληρου του  έργουτου . Η γραφή του , πλημμυρισμένη από το υπαρξιακό του αδιέξοδο , φτάνει να γίνει τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα μέσα μας.

* Η επιλογή αυτού του κειμένου συνδέεται με ένα πεδίο έρευνας μες στο οποίο βρίσκεται η ομάδα Abnormal τα τελευταία 5 χρόνια , δουλεύοντας με το έργο καλλιτεχνών μέσα από την ιδιαίτερη βιογραφία τους ,  δείχνοντας ενδιαφέρον για το κατα πόσο το έργο ενός καλλιτέχνη συνδέται με το προσωπικό του βίωμα .  Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη νέα έδρα της ομάδας το Hug art Space.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Διασκευή κειμένου : Πηνελόπη Φλουρή
Δραματουργία: Στέλλα Ράπτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Tigran Abrahamyan
Πρωτότυπη μουσική: Τhe Boy ( Αλέξανδρος Βούλγαρης )
Art director : Δημήτρης Πολίτης
Κοστούμια  : Μαρία Καραθάνου
Επιστημονικός Σύμβουλος (Ψυχαναλυτής): Πάνος Παπαθεοδώρου
Video παράστασης – trailer: Γρηγόρης Πανόπουλος
Σχεδιασμός προβολών: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Βοηθός παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη

ΠΑΙΖΟΥΝ
Στο ρόλο του Φ. Κάφκα ο Φοίβος Παπακώστας
Στο ρόλο του Πατέρα (βίντεοπτοβολή) ο Δημήτρης Καταλειφός

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από την μετάφραση του  κ. Αλέξανδρου Κυπριώτη  για το “Γράμμα στο Πατέρα”.

Παραστάσεις: 
Παρασκευή | Σάββατο| Κυριακή| Δευτέρα | στις 21:15 μέχρι 10 Ιουνίου 2024

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: more.com

H.ug (Human Underground)
Μελιταίων 14,  Αθήνα 118 51, Άνω Πετράλωνα