Χρόνος ανάγνωσης 3 ΄

Απαντά ο Αλέξης Καρπούζος

 

Μιλήστε μας λίγο για το Εργαστήριο Σκέψης. Από πότε λειτουργεί και ποιες είναι οι δραστηριότητές του;

Η λειτουργία του ξεκινά το 1998 στην Αθήνα, στην αρχή τα μαθήματα γίνονταν σε κοινωνικούς χώρους και χώρους πολτισμού. Αργότερα και για 12 χρόνια στεγάσαμε τα μαθήματα και τις δράσεις στο Μoναστηράκι και στην Πλάκα. Όλα αυτά χρόνια και σταδιακά συνδεθήκαμε με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά τμήματα και κοινωνικά ινστιτούτα της Ευρώπης, της Αμερικής και τα τελευταία χρόνια με ανάλογες πρωτοβουλίες στην Ινδία και τη Κίνα. Τα δίχτυα επαφών και οι συνεργασίες που διαμορφώνουμε εστιάζονται στην έρευνα σε τομείς της φιλοσοφίας, των κοινωνικών-ανθρωπιστικων  επιστημών, της θεωριας λογοτεχνίας, της ψυχανάλυσης της επιστημολογίας, της κοσμολογίας, της τεχνολογίας κ.λ.π. Επίσης, συνδιαμορφώνουμε και συμμετέχουμε σε διεθνή, διεπιστημονικά e-learning προγράμματα σπουδών. Βέβαια και στην Αθήνα γίνονται 4 φορές την εβδομάδα ομαδικά μαθήματα φιλοσοφίας, τα οποία είναι ανοιχτά και μπορεί να παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται. Πέραν από το θεωρητικό έργο, οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, για παράδειγμα σε τμήματα θεάτρου, μουσικής, φωτογραφίας, κινηματογράφου, χορού, οπτικών τεχνών, αλλά και σε σχολεία μεταναστών, κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία.

Ποια είναι η φιλοσοφία και ο σκοπός του;

Η Παιδεία του Εργαστηρίου Σκέψης, ενσωματώνει, εμπλουτίζει και υπερβαίνει την Ευρωπαϊκή παιδεία του ορθολογικού διαφωτισμού και της επιστημονικής τεχνικότητας. Συνιστά, θα λέγαμε, μια ψυχική και πνευματική παιδεία που στοχεύει σε μια βαθιά εσωτερική μεταμόρφωση, σ΄έναν πνευματικό μετασχηματισμό που οραματίζεται ένα άνοιγμα του συμπαντικού χωροχρόνου.. Μια νέα ευαισθησία της διασυνδεδεμένης ζωής, μια συνείδηση που δεν εξαντλείται στο εγώ-εαυτό, αλλά νοιώθει ότι οι ρίζες της απλώνουν και περιλαμβάνουν όλη τη φύση, τον πλανήτη, το ίδιο το σύμπαν.

Τι ξεχωριστό μπορεί να βρει κανείς στο Εργαστήριο Σκέψης;

Το εγκάρδιο κλίμα που διαμορφώνεται στις σχέσεις των μελών, η εμπειρία του ανοιχτού διαλόγου που δημιουργεί μια παραγωγική ατμόσφαιρα επικοινωνίας και στοχασμού και η συνείδηση της συμπαντικότητας που αναδεικνύεται.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Να μη διαστάσει να δοκιμάσει την ποιητικότητα της σκέψης και του διαλογισμού, τον βιωμένο ρυθμό και τον συντονισμό με αυτόπου μάς συνιστά, το ανοίκειο, το παράδοξο και το διφορούμενο που μεταμορφώνεται ακατάπαυστα. Όχι μόνο δεν υπάρχουν προσχεδιασμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που εξετάζουμε και πολύ περισσότερο τελεσίδικες και απόλυτες βεβαιότητες, αλλά μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τους γρίφους, τα μυστήρια και τους στροβιλισμούς του κόσμου και της ζωής και να συμφιλιωνόμαστε ότι ο κόσμος είναι αινιγματικός. Αυτό γίνεται η πύλη για την εξερεύνηση νέων μορφών σκεψης και ζωής, άλλωστε η καινούργια γνώση παράγεται όταν ο άνθρωπος τολμά να ρισκάρει και να διακινδυνεύσει πέραν των αυτονόητων και των αποδεκτών.

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τις δραστηριότητές σας.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες καταστάσεις, που συγκινούν και δημιουργούν ευφορία και ανάταση παρατηρείται στα μαθήματα που συμμετέχουν παιδιά από διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Παρά τις δυσκολίες στην επικοινωνία (με τη γενική έννοια, όχι μόνο γλωσσική), κατορθώνουν με πάθος και  αγάπη για τη γνώση και την αυτογνωσία να ανοιχτούν  ο ένας στον άλλο και να συνυπάρξουν ως μέλη της πλανητικής κοινότητας, και πιο αφαιρετικά του ενιαίου και διαφοροποιημένου σφαιρικού χωροχρόνου.

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητά σας;

Το πρόγραμμα των μαθημάτων και των δράσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://www.alexiskarpouzos.com/, μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει και το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το διεθνές πρόγραμμα και εάν ενδιαφέρεται να στείλει ένα e-mail για πληρέστερη ενημέρωση.